Zuidelijk Costa Rica

Het zuiden van Costa Rica bestaat grotendeels uit het schiereiland Osa, een gebied met een groot aanbod aan natuurlijke attracties.

Zuidelijk Costa Rica

Het zuiden van Costa Rica bestaat grotendeels uit het schiereiland Osa, een gebied met een groot aanbod aan natuurlijke attracties.

Zuidelijk Costa Rica en Corcovado

De zuidelijke zone van Costa Rica is een gebied van adembenemende schoonheid, met uitgestrekte ongerepte laaglandregenwouden, veel dieren in het wild, tal van avontuurlijke mogelijkheden en weinig steden, dorpen of nederzettingen. Weelderige, beboste bergen tuimelen in de zee, beken stromen door het landschap, rood blauwe ara’s vliegen krijsend door de boomtoppen en dolfijnen dartelen in de Golfo Dulce.

Het schiereiland Osa is de meest populaire attractie in deze regio en een van de belangrijkste ecotoeristische bestemmingen ter wereld. Het is de thuisbasis van Corcovado National Park , het grootste uitgestrekte tropisch laagland regenwoud in Midden-Amerika, en het aangrenzende Piedras Blancas National Park

Verspreid langs de randen van deze nationale schatten en langs de oevers van de Golfo Dulce liggen enkele van de mooiste lodges van Costa Rica. Deze afgelegen boutique hotels bieden comfortabele tot luxe verblijven, goede service, goed geïnformeerde gidsen en een breed scala aan activiteiten en tours.

De afgelegen ligging van de Zuidelijke Zone wordt vaak benadrukt en misschien overdreven. Je kunt hier vanuit San José in minder dan een uur naar een van de vier landingsbanen vliegen, of je kunt hier in ongeveer zes uur rijden over goede, verharde wegen. Buiten de bevolkingscentra worden de wegen echter ruig en is vierwielaandrijving vaak een must. Sommige plaatsen zijn alleen per boot te bereiken en de belangrijkste attractie, Corcovado National Park, heeft geen wegen. Je kunt echter naar het hart van het park vliegen, een boot nemen of een van de meest schilderachtige (en pittige ! ) wandelingen van het land maken om er te komen. Misschien zal je merken dat zelfs de meest luxueuze lodges hier redelijke eenvoudig van opzet zijn en niet beschikken over voorzieningen zoals airconditioning, tv’s en telefoon, maar de fantastische ligging midden in het regenwoud maakt dit meer dan goed!

In veel opzichten is de zuidelijke zone de laatste grens van Costa Rica, en de steden Golfito en Puerto Jiménez blijven een beetje ruig langs de randen liggen. Het toerisme is hier nog steeds onderontwikkeld, zonder grote resorts. ( Tot nu toe ) We geven je wel mee voorbereid te zijn op hitte, vochtigheid, regen en insecten.

Corcovado National Park
Corcovado National Park

Het zuiden van Costa Rica bestaat grotendeels uit Nationaal Park Corcovado op het schiereiland Osa, een gebied met een groot aanbod aan natuurlijke attracties. Ongeveer de helft van de rijke flora en fauna die Costa Rica rijk is, komt voor op het schiereiland Osa. Het feit dat Costa Rica een brug tussen noord- en zuid-Amerika is, zorgt ervoor dat hier enorm veel diersoorten voorkomen, waarvan er veel op het schiereiland gevonden kunnen worden. De Golfo Dulce van Osa is een unieke bestemming, waar je walvissen voor de kust kunt zien zwemmen. Het laatst overgebleven regenwoud van de Pacifische laaglanden wordt gevonden in het Nationale Park Corcovado, ook wel ´de meest intense biologische plaats op aarde´ genoemd door National Geographic. Daarnaast biedt Caño Island een van de beste mogelijkheden in Costa Rica om te snorkelen en duiken.

De beste periode om deze omgeving te bezoeken is van januari tot en met april, wanneer er maar weinig regen valt. Maar laat je niet ontmoedigen door een regenbui, het uitbundige groen en natuurpracht zullen de vochtigheid meer dan compenseren!

De grootste plaats op Osa is het goudzoekers centrum Puerto Jiménez, het startpunt voor een kennismaking met het Nationaal Park Corcovado.

Nationaal park Corcovado

Dit ruige gebied van Costa Rica werd in 1975 als nationaal park beschermd, en bedekt 1/3 van het schiereiland Osa. Corcovado is een wereld op zich: in de dertien verschillende ecosystemen van Corcovado leeft onder andere de grootste populatie rode ara’s in Costa Rica en er zijn 500 verschillende boomsoorten waaronder reuzenexemplaren van wel 80 meter hoog en met een stam van 3 meter doorsnee. (Ceiba Pentandra of katoenboom). Door de grote hoeveelheid neerslag en geringe hoogteligging van het park zijn de boomtoppen van het regenwoud hier hoger dan op andere plaatsen in Costa Rica. Corcovado is een paradijs voor natuurliefhebbers en biologen. Dit is het nationale park met de grootste biodiversiteit van Costa Rica en in de National Geographic eens beschreven als één van de “biologisch meest intensieve gebieden ter wereld”. Met zijn totale oppervlakte van 56.930 ha. waarvan 54.530 land- en 2.400 zeeoppervlakte is dit het op één na grootste nationale park van Costa Rica en door zijn grootte en verscheidenheid het summum van een overweldigend natuurparadijs. Deze regio is het laatste gebied van Costa Rica dat nog wild en minder bekend is, een hotspot voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Corcovado beschermt een van de weinige vochtige tropische bossen die nog over zijn in Midden Amerika, waar bedreigde diersoorten als de roodgevleugelde Ara, wilde zwijnen, krokodillen, de ocelot, puma´s, jaguars, tapirs en zeeschildpadden voorkomen. Ook een ontmoeting met slangen, kikkers en toekans is geen uitzondering. Stevige wandelschoenen, regenkleding, een goede verrekijker en een insectenwerend middel mogen bij een bezoek aan Corcovado niet ontbreken!

Terwijl Drake Bay een van de meer afgelegen plekken in Costa Rica blijft, is het stadje aan de monding van de Río Agujitas in de loop der jaren enorm gegroeid. Ongeveer 25 jaar geleden was er geen weg en de dichtstbijzijnde werkende landingsbaan was in Palmar Sur. Tegenwoordig is hier het hele jaar door een kleine landingsbaan actief. Toch blijft het dorp Drake Bay klein, en de meeste lodges hier zijn rustig en afgelegen en echte parels voor natuurliefhebbers en duikers. Het overgrote deel van de lodges hier bieden pakketten aan met maaltijden en excursies die zijn inbegrepen.

De kleine Río Agujitas mondt uit in een beschermde baai waar boten liggen afgemeerd. Het is een geweldige plek om te kanoën of zwemmen, en vanaf hier vertrekken een aantal tochten om dolfijnen en walvissen te spotten. Ten zuiden van Drake strekken zich kilometers afgelegen stranden, rotsachtige punten en stukken primair en secundair regenwoud uit. Dit gebied is een uistekend aanvangspunt voor een dag tour naar Corcovado of Isla Caño. Vraag ons naar de beste opties in dit gebied. Drake Bay is makkelijk te combineren met andere bestemmingen in Costa Rica tijdens een vakantie in Costa Rica. Vraag ons hier om meer informatie!

Uvita Dominical tours

Dominical en omstreken

Met een prachtige omgeving en kilometerslange stranden, omzoomd door met regenwoud bedekte bergen, zijn Dominical en de kust ten zuiden ervan zeker een bezoek waard. Ze bieden een spectaculair gezicht, met afgelegen jungle-watervallen. Het strand van Dominical is een van de belangrijkste surfbestemmingen in Costa Rica. Je kunt uitstekende zwem-, zonnebaden- en wandelstranden net iets verder naar het zuiden vinden bij Dominicalito, Playa Hermosa en in het Ballena Marine National Park.

Bij het verlaten van Manuel Antonio loopt de weg naar het zuiden naar Dominical kilometer na kilometer door Afrikaanse palmplantages. Net voor Dominical, ontmoeten de bergen weer de zee. Vanuit het zuiden van Dominical is de kustlijn bezaaid met getijdenpoelen, kleine baaien en vergezichten op de kliffen. Dominical is het grootste dorp in de omgeving en heeft verschillende kleine lodges zowel in de stad als langs het strand in het zuiden. Het dorp ligt op een benijdenswaardige locatie aan de oevers van Río Barú. De oevers van de rivier en de omliggende bossen bieden goede mogelijkheden voor vogelliefhebbers, met tal van kust- en zeevogels, waaronder reigers, zilverreigers, ijsvogels, parkieten en papagaaien, toekans en trogons.

You cannot copy content of this page