Veelgestelde Vragen

Aktuele reisinformatie over Costa Rica. Hier tref je alle informatie aan die je van dienst kan zijn bij het voorbereiden van je reis naar Costa Rica.

Veelgestelde Vragen

Aktuele reisinformatie over Costa Rica. Hier tref je alle informatie aan die je van dienst kan zijn bij het voorbereiden van je reis naar Costa Rica.

Vereisten om naar Costa Rica te kunnen reizen ( Update 24/03/ 2022 ):

Geweldig nieuws! Costa Rica beëindigt op 1 april 2022 alle Covid-gerelateerde beperkingen.

Dus wat betekent dit precies voor internationale reizigers?

#1 Je hoeft niet ingeënt te zijn om Costa Rica te bezoeken.

#2 Internationale reizigers die naar Costa Rica komen, hoeven niet langer Costa Rica’s Health Pass in te vullen. Vanaf 1 april 2022 zijn er geen speciale formulieren die je moet invullen voordat je naar Costa Rica komt. Breng gewoon je paspoort mee en je bent helemaal klaar!

#3 Niet-gevaccineerde reizigers hoeven geen reisverzekering meer af te sluiten om Costa Rica te bezoeken.

Laatste geactualiseerde info ( 06/01/2023 ) over de inreis voorwaarden van Costa Rica:

Passagiers uit China, Hong Kong, Taiwan en Macao moeten een negatieve covid-19-test overleggen om Costa Rica binnen te komen. Deze maatregel zal vanaf aanstaande maandag 9 januari 2023 van kracht zijn. Ook bezoekers die de laatste 14 dagen voor aankomst in Costa Rica in deze landen zijn geweest moeten een negatieve RT-PCR of Antigeen test laten zien, uitgevoerd door een laboratorium en de test moet maximaal 72 uur voor aankomst in Costa Rica zijn uitgevoerd.  Bovendien moeten personen ouder dan 12 jaar afkomstig uit deze landen of die er de laatste 14 dagen zijn geweest, kunnen tonen dat ze volledig zijn gevaccineerd tegen Covid 19. De gevraagde test resultaten en vaccinatie kaarten moeten in het Engels of Spaans zijn vertaald.

Heb je nog vragen over reizen naar Costa Rica? We horen graag van je!

Klik hier voor de laatste informatie over Covid 19 in Costa Rica.

Geweldig nieuws! Costa Rica beëindigt op 1 april 2022 alle Covid-gerelateerde beperkingen.

Dus wat betekent dit precies voor internationale reizigers?

#1 Je hoeft niet ingeënt te zijn om Costa Rica te bezoeken.

#2 Internationale reizigers die naar Costa Rica komen, hoeven niet langer Costa Rica’s Health Pass in te vullen. Vanaf 1 april 2022 zijn er geen speciale formulieren die je moet invullen voordat je naar Costa Rica komt. Breng gewoon je paspoort mee en je bent helemaal klaar!

#3 Niet-gevaccineerde reizigers hoeven geen reisverzekering meer af te sluiten om Costa Rica te bezoeken.

Vanaf 1 april 2022 zijn niet-gevaccineerde bezoekers niet langer verplicht om een ​​reisverzekering af te sluiten om Costa Rica te bezoeken. Het is nog steeds een goed idee om een ​​reisverzekering af te sluiten voordat je op reis gaat, of om er in ieder geval voor te zorgen dat je bestaande ziektekostenverzekering je dekt in geval van nood tijdens je vakantie.

Ook binnen Costa Rica worden beperkingen opgeheven. Vanaf 7 maart 2022 werden alle rijbeperkingen en de nachtelijke avondklok van 12.00 tot 17.00 uur opgeheven. Vanaf 1 april 2022 kunnen alle bedrijven weer op 100% bezetting draaien.

Zorg ervoor dat je contact opneemt met Nederland of Belgie over eventuele vereisten voor terugkeer naar huis.

Heb je nog vragen over reizen naar Costa Rica? We horen graag van je

Rijksoverheid: actuele informatie coronavirus (COVID-19)

Bekijk actuele informatie over het coronavirus (COVID-19) op de website van de rijksoverheid.

Welk type COVID-19-test is beschikbaar in Costa Rica voor toeristen die terugkeren naar hun land van herkomst?

In Costa Rica worden twee soorten tests uitgevoerd: de PCR en de antigeentest, die onlangs zijn goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten en de komende weken beschikbaar zullen worden gesteld aan reizigers.

Wat is de referentieprijs voor de tests in Costa Rica?

De referentieprijzen voor PCR-tests zijn $ 100 bij laboratoria in het gebied in en rondom San Jose (GAM) en $ 150 buiten de GAM. De referentieprijs van de antigeentests is nog niet bepaald, maar ze zijn meestal goedkoper en de resultaten worden sneller geretourneerd.

Wie is bevoegd om COVID-19-testen uit te voeren?

De tests kunnen worden uitgevoerd in laboratoria die zijn geautoriseerd door het ministerie van Volksgezondheid van Costa Rica (zie de link aan het einde van dit FAQ onderdeel ). De labs bieden ook thuisservice aan en, onder voorbehoud van voorafgaande coördinatie, in bepaalde hotels. Hierbij kan ook CRS Tours een rol voor je vervullen. Alleen geautoriseerd technisch laboratoriumpersoneel mag de testmonsters nemen.

Hoe lang duurt het voordat het lab testresultaten levert?

Voor PCR-tests duurt het maximaal 48 uur voordat geautoriseerde laboratoria de resultaten aan de betrokkene leveren. De resultaten van antigeentests worden binnen een paar uur na analyse van het monster geleverd.

Welk formaat gebruiken de labs om de testresultaten te leveren?

De resultaten worden naar het e-mailadres van de passagier gestuurd, die de luchtvaartmaatschappij een afdruk of een elektronische kopie kan laten zien.

Wie controleert het negatieve testresultaat voordat de passagier aan boord gaat?

De luchtvaartmaatschappij is verantwoordelijk voor het doornemen van de documentatie en het beslissen of de passagier mag reizen of niet.

Voor meer informatie klik hier: https://www.visitcostarica.com/es/costa-rica/planning-your-trip/entry-requirements

Voor geactualiseerde informatie in het Nederlands zoals o.a Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland, testlocaties in Costa Rica etc klik hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/costa-rica/reizen/reisadvies#anker-coronavirus

Voor een bezoek aan Costa Rica, heb je een paspoort nodig dat nog 30 dagen geldig is na vertrek. Voor deze reis heb je geen visum nodig. Als je niet direct via Madrid vliegt met Iberia of via Panama met KLM vlieg je hoogst waarschijnlijk met een maatschappij waarbij een tussenlanding in de VS gemaakt zal worden waarbij je door de douane heen moet. Houd er rekening mee dat voor toegang tot de VS (zelfs transit) kinderen vanaf 0 jaar een eigen paspoort moeten hebben. We willen je erop wijzen dat het je eigen verantwoordelijkheid is om in het bezit te zijn van een geldig paspoort én indien nodig, een geldig visum. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit en/of paspoort, dan dien je zelf na te gaan bij de desbetreffende ambassade of consulaat of er andere regels van toepassing zijn.

Je bent met ingang van 12 januari 2009 verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat je aan boord kunt gaan van een vliegtuig naar de VS. De aanvraag valt onder je eigen verantwoording, dit kan niet via CRS Tours gerealiseerd worden. Voor deze online aanvraag dien je naar de website van ESTA te gaan. De vragen die worden gesteld, zijn vergelijkbaar met die van het vroegere aankomst/vertrekformulier I-94, dat voor aankomst in de V.S. moest worden ingevuld. Wij raden je aan de aanvraag tijdig in te dienen (tenminste 3 dagen vóór vertrek). ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat je de gevraagde informatie hebt ingevuld maar in sommige gevallen kan het 3 dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dien je een visum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade.

Let ook goed op eventuele Covid 19 testen die vereist kunnen zijn om via de VS naar Costa Rica te mogen vliegen. Klik hier voor meer informatie.

Dat hangt af van het land waar je vandaan komt, maar Nederlanders en Belgen en mensen uit de U.S, Canada en de meeste Europese landen hebben geen visa nodig.

Alle reizigers in Costa Rica moeten tickets hebben voor de heen- en terugreis.

Je mag 3 maanden met je eigen, normale rijbewijs rijden. Een creditcard met relief ( dus opdruk ) op naam van de chaufeur is wel een must om een auto te mogen huren.

Het water is drinkbaar in de meeste delen van het land. Wij raden je wel aan om water uit flessen te drinken in gebieden aan de kust.

De Costa Ricaanse valuta is de Colon. Naast de Colon worden US Dollars en bekende creditkaarten op veel plaatsen geaccepteerd.

De hotels, luchtvaartmaatschappijen, reisbureaus en transportbedrijven vermelden hun prijzen in dollars. Veel restaurants doen dat ook.

De colón is verdeeld in 100 céntimos. De kleinste munten zijn witte 5- en 10-colón-munten, gevolgd door goudkleurige 25-, 50-, 100- en 500-colón-munten.

Papieren biljetten zijn er in coupures van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 en 50.000 colones.

Je kunt bij alle banken in Costa Rica geld wisselen, maar je moet hiervoor wel je paspoort tonen. Het kan betekenen dat je erg lang in de rij moet staan! Omdat banken het wisselen van geld afhandelen, heeft Costa Rica maar heel weinig wisselkantoren. Een belangrijke uitzondering hierop vormen de kantoren van Global Exchange op de internationale luchthavens. Wees wel gewaarschuwd dat ze geld wisselen met soms meer dan 10% onder de officiële wisselkoers. Er is niet per se een grote noodzaak om geld te wisselen op het moment dat je aankomt in Costa Rica!

Als je van plan bent dollars mee te nemen, houd er dan rekening mee dat de meeste Costa Ricaanse bedrijven, of het nu restaurants, buurtwinkels of benzinestations zijn, een zeer ongunstige wisselkoers zullen geven.

Over het algemeen rekenen geldautomaten in Costa Rica nog steeds geen servicekosten. Als je met een creditcard betaalt, krijg je ook de gangbare bankwisselkoers. Maar, probeer een creditcard te krijgen zonder buitenlandse transactiekosten, controleer van te voren of dat met jouw creditcard het geval is.

Costa Rica heeft een modern en wijdverbreid netwerk van geldautomaten. Je zou geldautomaten moeten kunnen vinden in alle bestemmingen, behalve de meest afgelegen toeristische bestemmingen en afgelegen lodges. Veel geldautomaat zijn vanwege veiligheidsmaatregelen tussen 22.00 en 05.00 uur gesloten. Anderen geven 24 uur per dag geld uit.

Het kan een goed idee zijn om je pincode tijdelijk te wijzigen in een viercijferige pincode. Hoewel veel geldautomaten in Costa Rica pincodes van vijf en zes cijfers accepteren, accepteren sommige alleen viercijferige pincodes.

Belastingen – De nationale belasting over de toegevoegde waarde van 13% (vaak geschreven IVA in Costa Rica) wordt toegevoegd aan alle goederen en diensten. Dit is inclusief hotel- en restaurantrekeningen. Restaurants rekenen ook 10% servicekosten, dus in totaal 23% meer op je factuur. Sommige hotels rekenen een “resorttoeslag” van 10%.

De vertrekbelasting op de luchthaven is $ 29. Dit is bijna altijd in de meeste vliegticketprijzen verwerkt op het moment van aankoop. Als dit niet het geval is, kun je deze bij het inchecken betalen.

Fooien – Fooien zijn niet nodig in restaurants, waar altijd 10% servicekosten aan de factuur worden toegevoegd (samen met 13% belasting). Als de service bijzonder goed was, kun je een beetje naar eigen goeddunken tippen, maar het is niet verplicht. Portiers en piccolo’s krijgen ongeveer C500 tot C1.000 per koffer. Je hoeft een taxichauffeur geen fooi te geven, tenzij de service superieur is; een fooi wordt meestal niet verwacht.

Opmerking: deze informatie was correct toen deze werd gepubliceerd, maar kan zonder kennisgeving worden gewijzigd.

Alle bekende creditkaarten worden op veel plaatsen geaccepteerd. Je kunt pinautomaten door het hele land vinden.

Hoewel vaccinaties voor deze reis niet verplicht zijn, is het voor je eigen gezondheid verstandig om je van te voren te laten informeren over de inentingen die voor je reis nodig zijn. CRS Tours is niet bevoegd om medisch advies te geven. De website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl, biedt goede informatie vooraf. Informeer ook bij de lokale GG en GD.

Stopcontacten zijn 110V, het standaard Amerikaanse model.

De luchthavenbelasting bij vertrek bedraagt $29, en kan betaald worden in US Dollars of Colones.

Het nationaal park Poas en Carara zijn de enige parken die voor mensen met rolstoelen toegankelijk zijn.

In algemene zin raden wij je aan om een kleine reisapotheek mee te nemen met daarin: Ter voorkoming van insectensteken: Insectenwerend-middel, (geïmpregneerd) muskietennet en Anti-jeukmiddel, Zonnebescherming:Zonnewerend middel (beschermingsfactor vanaf 25), beschermende lipstick met UV-filter, UV-werende kleding (vooral voor degene met een gevoelige huid), aftersun product

Eerste hulp op reis: EHBO-set (o.a. pleisters), set steriele medische hulpmiddelen, geneesmiddelen, tekentang, middel tegen reisziekte, thermometer (onbreekbaar), middel tegen diarree (loperamide), wonddesinfectiemiddel, laxeermiddel (bisacodyl), pijnstillers (paracetamol), malaria tabletten (indien geadviseerd, op recept, in overleg met arts), antibiotica (op recept, in overleg met arts), oog- en/of neusdruppels. Denk ook aan je inentingspapieren, bloedgroepgegevens en Europees Medisch paspoort. Deze laatste wordt o.a. via de Reisdokter verstrekt. Verder regenkleding en goede wandelschoenen.

De BTW bedraagt 13%.

Bel 911 om direct geholpen te worden. Daarnaast biedt CRS Tours een telefoonnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is, voor noodgevallen, problemen of dringende vragen, bij boeking.

De Tico Times: www.ticotimes.net

Hiervoor kun je Tortuguero in het Carribische gebied bezoeken, of nationaal park Las Baulas aan de Pacifische kust.

Wij kunnen je helpen met transport en binnenlandse vluchten na je aankomst in Costa Rica, neem contact op met locale reisorganisaties of ticketbureaus, of met een vliegmaatschappij, om de internationale vlucht te boeken. Onze reizen zijn niet inclusief de internationale vluchten. Amsterdam San Jose is circa 12 uur vliegen. Vanaf Schiphol zijn er meerdere mogelijkheden om naar San Jose te vliegen waaronder met KLM. Daarnaast zijn er ook frequente vluchten van Brussel naar San Jose en van Dusseldorf naar San Jose. Als je de tarieven voor vliegtickets San Jose van KLM met de acties van buitenlandse maatschappijen als Continental of Iberia wilt vergelijken start dan bij een verre vliegreizen specialist. Deze hebben van die maatschappijen vaak goedkope aanbiedingen tickets San Jose en heb je in een klap een overzicht van alle alternatieven. Het kan overigens nooit kwaad om het gevonden tarief nog even te vergelijken bij de andere grote vliegticket boekers. Boek je vliegtickets naar San Jose bij voorkeur online. Voor het telefonisch boeken van vliegtickets betaal je vaak extra reserveringskosten ter hoogte van minimaal 10,- tot soms wel 50,- per vliegticket!

Wij hebben veel ervaringen met groepsreizen voor studenten en groepen met speciale interesses. We nemen je aanvraag graag in behandeling. CRS Tours is een gevestigd bedrijf dat werkt met internationale groepen uit: Amerika, Engeland, Nederland, België, Zweden, Denemarken en Duitsland.

Trouwen in Costa Rica

Trouwen in Costa Rica is eenvoudig en duidelijk. Wij helpen je graag met de organisatie van je huwelijk in Costa Rica, bovendien organiseren we ook graag een prachtige huwelijksreis in Costa Rica voor je, klik hier voor wat meer inspiratie.  In principe moet je eerst wat basisinformatie verstrekken, waaronder een kopie van elk paspoort, de geboortedata, beroepen, de huidige adressen en de namen en adressen van de ouders. Bij de plechtigheid moeten twee getuigen aanwezig zijn. Als je alleen reist, zorgen wij van CRS Tours of het hotel voor de vereiste getuigen.

Het is iets ingewikkelder als een of beide partners eerder getrouwd waren. In dat geval moet de eerder gehuwde partner een afschrift van het echtscheidingsbesluit overleggen.

De meeste reizigers die in Costa Rica trouwen, doen dit tijdens een burgerlijke ceremonie die wordt geleid door een lokale advocaat. Na de ceremonie legt de advocaat het huwelijk vast bij de nationale griffie van Costa Rica, die een officiële huwelijksakte afgeeft. Dit proces duurt doorgaans tussen de 4 en 6 weken. De meeste advocaten of huwelijkscoördinatoren laten het document vervolgens vertalen en certificeren door het Costa Ricaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en bij de ambassade of het consulaat van Nederland of Belgie voordat ze het naar je opsturen. Vanaf hier is het een kwestie van dit document, indien nodig, naar de plaatselijke burgerlijke of religieuze autoriteiten te brengen.

Omdat Costa Rica overwegend rooms-katholiek is, is het regelen van een kerkelijk huwelijk meestal gemakkelijk in alle afgelegen en afgelegen locaties. In mindere mate zijn er vaak verschillende confessionele christelijke kerken en priesters beschikbaar om de ceremonie uit te voeren of te hosten. Als je joods, moslim, boeddhist of volgeling van een andere religie bent, is het een goed idee om je eigen ambtenaar mee te nemen.

Naast onze eigen organisatie hebben de meeste van de duurdere en romantische hotels in Costa Rica ruime ervaring met het hosten van bruiloften. Goede keuzes zijn onder meer Hotel Punta Islita, Villa Caletas, Nantipa Resort en het Four Seasons Resort. Als je een afgelegen maar luxe regenwoudlodge wilt, probeer dan La Paloma Lodge, Bosque del Cabo Rainforest Lodge, Lapa Ríos of Iguana Lodge.

Als je graag een reis wilt die op je persoonlijke wensen is aangepast, stellen we zonder verplichtingen en kosten een prachtige reis voor je samen. We gebruiken onze uitgebreide kennis van Costa Rica en zorgen er voor dat je van een geweldige vakantie in Costa Rica gaat genieten. Klik hier om te beginnen!

Bij CRS Tours houden we ons al meer dan twintig jaar bezig met het organiseren van prachtige individuele reizen in Costa Rica. Wij kennen de voor  – en nadelen van de meeste hotels en bezoeken ze uiteraard ook met regelmaat zelf, om onze kennis zo up to date te houden. Vraag ons dus gerust altijd om alle details. Afgaande op welke je voorkeuren zijn, weten wij vaak al ongeveer waar we onze reizigers blij mee maken, niet op de laatste plaats omdat we vaak al jarenlang met de hotels werken die we aanbieden!

Behalve tijdens de weinige drukste weken van het jaar gedurende Kerst en Oud en Nieuw en de Paas periode, is er een relatieve goede beschikbaarheid aan kamers in Costa Rica. Dat gezegd hebbende, de meeste hotels zijn klein tot middelgroot, en de beste hotels lopen het grootste deel van het jaar snel vol. Over het algemeen raden we je aan ruim van tevoren te reserveren als je een reis wilt boeken met een of meer van de populaire of hooggewaardeerde hotels.

Hotelopties

Costa Rica heeft hotels voor elk budget en elke reisstijl. Naast de Four Seasons, Andaz Papagayo, JW Marriott en Cayuga Collection-hotels, zal een groot aantal luxe boetiekhotels in het hele land de reiziger tevreden stellen die prijs stelt op goede, schone en bijzondere accomodaties. Wij adviseren graag over de beste opties, afhankelijk van de bestemming.

Airconditioning is niet altijd een gegeven in veel middenklasse hotels en zelfs in sommige van de meer luxe hotels. Afhankelijk van de temperatuur van de omgeving en je tolerantie voor warme plaatsen, kan dit al dan niet een probleem voor je zijn. Laat het ons weten als we een reis met je gaan samenstellen! Op de meeste plaatsen, zoals bijvoorbeeld in San Gerardo de Dota of Monetverde, zijn koelere nachten en goed geplaatste plafondventilatoren vaak meer dan voldoende om het aangenaam te houden.

Costa Rica heeft veel kleine, op de natuur gerichte ecolodges. Deze bieden mogelijkheden om dieren in het wild te zien (inclusief luiaards, apen en honderden soorten vogels) en meer te weten te komen over tropische bossen. Ze variëren van spartaanse faciliteiten die voornamelijk gericht zijn op wetenschappelijke onderzoekers tot luxe accommodaties die tot de beste hotels en lodges van Costa Rica behoren. Hoewel de tarieven in deze lodges vaak vrij gematigd zijn, beginnen de prijzen te stijgen wanneer je vervoer (vaak op gecharterde vliegtuigen of met boten), begeleide excursies en maaltijden aan het verblijf ter plaatse toevoegt. Bovendien liggen veel van deze lodges nogal afgelegen. Wij weten uiteraard hoe je er moet komen en welke tours en services bij je verblijf zijn inbegrepen!

Duurzaam toerisme

CRS Tours heeft een Certificaat voor Duurzaam Toerisme (CST), dat door de Costa Ricaanse Kamer van Toerisme (ICT) is toegekend. Het Certificaat voor Duurzaam Toerisme is erkend door de Organisatie van Wereld Toerisme, als een van de programma´s in de wereld die de negatiefe effecten van toerisme daadwerkelijk verminderen kunnen. CST is opgezet om bedrijven in de toeristische sector te kunnen beoordelen op de mate waarin het bedrijf duurzaam opereert op gebied van ecologisch, cultureel en sociaal management. Nominatie heeft plaats op een schaal van 5 ¨niveaus¨ die de prestatie in duurzaam toerisme meten. CRS Tours heeft op het moment niveau 4, van maximaal 5 die te behalen is. Voor meer informatie klik hier of ga naar:  www.turismo-sostenible.co.cr

Costa Rica is een van de belangrijkste ecotoeristische bestemmingen ter wereld. Veel van de hotels en geïsoleerde natuurlodges in het hele land zijn pioniers en toegewijde professionals op het gebied van duurzaam toerisme. Veel andere hotels, lodges en touroperators springen serieus op de trein en verbeteren hun praktijken.

De afgelopen tien jaar heeft Costa Rica grote stappen gezet om zijn rijke biodiversiteit te beschermen. Dertig jaar geleden was het moeilijk om ergens een beschermd gebied te vinden, maar nu is meer dan 11% van het land beschermd binnen het nationale parkensysteem. Nog eens 10 tot 15% van het land geniet effectief behoud als onderdeel van particuliere en openbare reservaten, indianenreservaten en natuurreservaten en corridors. Toch worden veel van de kostbare tropische hardhoutsoorten van Costa Rica nog steeds gekapt, vaak illegaal, terwijl andere oerbossen duidelijk gekapt zijn voor landbouwwinst op korte termijn.

Hoewel je overal in Costa Rica hotels kunt vinden die duurzame praktijken toepassen – zelfs in het grootstedelijk gebied van San José – zijn er een paar topbestemmingen die bijzondere hotspots zijn, voor duurzame toeristische praktijken. Opvallend zijn het afgelegen en wilde Corcovado – en Golfo Dulce-gebied in het zuiden van Costa Rica, de landelijke noordelijke zone die zowel Monteverde als de Arenal-vulkaan en het meer van Arenal omvat, en de onderontwikkelde Caribische kust, met de regenwouden van Tortuguero, Cahuita National Park en het natuurreservaat Gandoca-Manzanillo.

Ecolodges in deze gebieden zijn meestal kleiner en missen vaak televisies, airconditioning en andere typische luxe voorzieningen. De meer afgelegen lodges zijn voor hun energie meestal afhankelijk van kleine zonne- en waterkrachtcentrales. Desalniettemin, bieden sommige van deze hotels en lodges comfort niveaus en service die behoorlijk luxueus zijn!

In Costa Rica geeft het toerismebureau (ICT) een duurzaamheidsbeoordeling van een groot aantal hotels en reisbureaus ( waaronder CRS Tours ) onder zijn “Certification for Sustainable Tourism (CST)” -programma. Je kunt de beoordelingen opzoeken op de website www.turismo-sostenible.co.cr.

Een geweldige manier om je toeristische ervaring duurzamer te maken, is vrijwilligerswerk te doen. Voor specifieke informatie over vrijwilligersopties in Costa Rica, vraag ons om meer informatie!

 

Alle medewerkers in ons team zijn tweetalig, we spreken Spaans, Engels, Nederlands en Duits.

Laat het ons weten, als je het op prijs stelt een kundige en ervaren Engelstalige gids, kunnen we dit probleemloos voor je regelen. Al onze gidsen zijn officieel ingeschreven bij het Costa Ricaans Instituut van Toerisme.

Costa Rica Specialisten, de locale expert!

De prijzen tijdens het groene seizoen (Mei – November) liggen gewoonlijk lager, bovendien zijn er dan minder bezoekers.

Natuurlijk ben je van harte welkom in ons kantoor voor professionele informatie en een goede kop Costa Ricaanse koffie!

Costa Rica is ideale bestemming voor gezinnen met kinderen! Er zijn genoeg kindvriendelijke activiteiten, zodat het hele gezin kan genieten van Costa Rica. All onze tours zijn zó samengesteld dat ze veilig, educatief en een aangename ervaring zijn. Wij letten op afstanden en accomodaties met een zwembad, een leuke tuin, dieren etc.

CRS Tours biedt meer dan 1000 ( ! ) vervoercombinaties in heel Costa Rica. Je reist in internationaal gezelschap, en wordt opgehaald en gebracht naar de volgende bestemming in Costa Rica. Meestal is ons vervoer rechtstreeks, soms moet er overgestapt worden bij een restaurant of een hotel. De bussen zijn modern en beschikken over airconditioning.

Veiligheid

Hoewel het grootste deel van Costa Rica veilig is, behoren kleine criminaliteit en berovingen van toeristen helaas tot de realiteit. Vooral San José staat bekend om zijn zakkenrollers. Je moet, zoals in elke ander land waar je niet bekend bent, vooral je gezonde verstand gebruiken. Dieven richten zich vooral graag op gouden kettingen, camera’s en videocamera’s, prominente sieraden en mooie zonnebrillen. Zorg ervoor dat je waardevolle spullen niet onbeveiligd achterlaat in de hotelkamer, of onbeheerd – zelfs niet voor een moment – op het strand. Gezien het hoge aantal gestolen paspoorten in Costa Rica, meestal als bijkomende schade bij een typische zakkenrollerij of kameroverval, wordt aanbevolen dat je, indien mogelijk, je paspoort achterlaat in een hotelkluis en reist met een fotokopie van de relevante pagina’s. Vermijd het parkeren van een auto op straat in Costa Rica, vooral in San José; Er zijn voldoende openbare parkeerplaatsen in de stad. Laat niets van waarde achter in een auto die op straat geparkeerd staat, ook niet voor een moment. Pas op voor bezorgde vreemden die stoppen om je te helpen bij het verwisselen van een band of om je naar een benzinestation te brengen. Hoewel de meeste echt barmhartige Samaritanen zijn, is dat niet altijd het geval.  Alleenstaande vrouwen moeten voorzorgsmaatregelen nemen, vooral in het donker. Mannen en vrouwen moeten vermijden om ‘s nachts alleen te lopen, vooral op verlaten stranden of donkere straten.

Gezondheid

Gezond blijven tijdens een reis naar Costa Rica is voornamelijk een kwestie van een beetje voorzichtig zijn met wat je eet en drinkt, en je gezond verstand gebruiken. Ken je fysieke grenzen tijdens lange wandelingen of tijdens sportieve activiteiten. Veel stranden hebben gevaarlijke stromingen. Beperk de blootstelling aan de zon, vooral tijdens de eerste dagen van je reis en daarna van 11.00 tot 14.00 uur. Gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en breng deze royaal aan. Bedenk dat kinderen meer bescherming nodig hebben dan volwassenen! Het water in San José en de meeste drukbezochte plekken van het land is over het algemeen veilig om te drinken, maar als je geen risico wilt nemen, hou het dan bij flessenwater.

De gezondheidszorg

Over het algemeen heeft Costa Rica een hoog niveau van medische zorg en diensten voor een ontwikkelingsland. De betere privéziekenhuizen en doktoren in San José zijn erg goed. Gezien de relatief goedkope aard van zorg en behandeling, komt een aanzienlijk aantal buitenlanders elk jaar naar Costa Rica voor electieve chirurgie, tandheelkundige ingrepen en andere zorg.

Apotheken zijn overal te vinden en over het algemeen goed voorzien van medicijnen. In de meeste gevallen heb je geen dokters recept nodig maar neem zeker je medicatie mee die je thuis ook gebruikt!

Als je ziek mocht worden

De receptie van je hotel ( maar ook onze medewerkers ) is de beste bron van informatie en hulp als je ziek wordt terwijl je in Costa Rica bent. De meeste staatsziekenhuizen en inloopklinieken in het hele land hebben eerstehulpafdelingen die de meeste aandoeningen kunnen behandelen, hoewel je beter naar een privéziekenhuis in San José kunt gaan als dat een optie is.

Tropische ziekten – De kans om een ​​ernstige tropische ziekte op te lopen in Costa Rica is erg klein, vooral als je je aan de stranden of traditionele plekken voor bezoekers houdt.

Raadpleeg je arts of GGD over wat momenteel wordt beschouwd als noodzakelijke preventieve medicatie voordat je aan een reis naar Costa Rica begint.

Medische vereisten – Er zijn geen injecties of inentingen vereist om Costa Rica binnen te komen. De uitzondering hierop is voor degenen die onlangs hebben gereisd in een land of regio waarvan bekend is dat ze gele koorts hebben. In dat geval is een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts vereist.

Covid 19

Kijk hier voor de laatste informatie over Covid 19!

Costa Rica is een tropisch land. Het hele jaar door zijn de temperaturen aangenaam met vele zonuren. Costa Rica kent maar twee seizoenen: De regen of groene, – en de droge of zomertijd. De zomertijd gaat in tegen eind december en duurt tot en met april, en het regenseizoen duurt van april tot en met november. In het regenseizoen zijn de ochtenden zonnig en wolkeloos, s’ middags koelt het meestal af door een korte, maar hevige bui. In deze periode van het jaar staat alles prachtig in bloei en is het veel groener, waardoor de Costaricanen zelf de voorkeur geven aan de term ” groen seizoen “. De Caribische kust is vochtiger en kent geen echte vaste seizoenen. Temparaturen verschillen maar weinig tussen de twee seizoenen; het klimaat wordt het meeste beïnvloed door hoogteverschillen. San Jose kent een klimaat dat ook wel wordt geschetst als de ‘ eeuwige lente ‘, met temperaturen van gemiddeld 25 graden celsius. De temperaturen aan beide kusten zijn veel hoger, aan de Caribische kust met nachttemperaturen van 21 graden en dagtemperaturen tegen de 30 graden. Aan de Pacifische kust is het vaak nog een paar graden warmer.

CRS Tours is in Costa Rica onder andere aangesloten bij ACROPOT enCANATUR, de Nationale Kamer van Toerisme van Costa Rica. ( Reg. Nummer # 772 ). Deze instantie is voortdurend bezig met kwaliteitstoetsing van aangesloten leden. Wij hechten veel waarde aan het feit dat de lokale bevolking zelf profiteren kan van de groeiende belangstelling voor het prachtige Costa Rica. Mede om deze reden worden wij door de Costa Ricaanse overheid erkend als een officieel reisbureau. Het ICT logo ( Costa Ricaans Instituut van Toerisme ) mag alleen gebruikt worden door professionele reisorganisaties, die voldoen aan hoge kwaliteitseisen en lokale wetgeving.Daarnaast tref je ons aan op de website van de Nederlandse ambassade te San Jose als gerenomeerd bedrijf in Costa Rica en vergeet vooral Trip Advisor niet!

Bereikbaar blijven in Costa Rica

Netnummers – Costa Rica heeft geen netnummers. Alle telefoonnummers zijn cijfers van acht cijfers.

Internet en wifi – Internetcafés waren ooit alomtegenwoordig, maar worden steeds zeldzamer, aangezien de meeste hotels en restaurants supersnelle wifi-toegang bieden, meestal gratis.

Mobiele telefoons – Costa Rica maakt gebruik van GSM-netwerken (Global System for Mobile Communications). Als je gsm op een gsm-systeem is aangesloten en je een multiband-telefoon hebt die geschikt is voor de hele wereld, zou je in Costa Rica moeten kunnen bellen en gebeld worden. Bel gewoon je provider en vraag om “internationale roaming” te activeren op je account. De kosten per minuut kunnen echter hoog oplopen – tot $ 5 in Costa Rica, afhankelijk van je plan.

Costa Rica heeft drie grote gsm-bedrijven en een paar kleinere aanbiders. De belangrijkste aanbieders zijn het door de overheid gerunde ICE / Kolbi en de internationale giganten Claro en Movistar. Ze bieden allemaal een reeks voorafbetaalde en traditionele abonnementen.

Je kunt op de luchthaven en in winkels in het hele land een prepaid simkaart kopen voor een ontgrendelde gsm-telefoon. Een prepaid simkaart kost ongeveer $ 2 tot $ 5. Kaarten worden meestal met enkele minuten geladen en je kunt extra minuten afzonderlijk online kopen of bij gsm-winkels en ICE-kantoren in het hele land.

Als je niet over je eigen ontgrendelde gsm-telefoon beschikt, kun je overwegen er in Costa Rica een aan te schaffen. Winkels in het hele land bieden eenvoudige, functionele telefoons met een lokale lijn, beginnend bij ongeveer $ 35.

You cannot copy content of this page