Costa Rica Algemene Informatie CRSTOURS

Costa Rica is unique in having more of its territory protected in national parks

Costa Rica Algemene Informatie CRSTOURS

Costa Rica is unique in having more of its territory protected in national parks

LAAT ONS WETEN HOE UW

DROOMVAKANTIE IN COSTA RICA ER UIT ZIET

en dan nemen wij binnenkort contact met U op om uw reis te plannen. Bel gratis onze reisexperts voor een nog sneller contact: Whatsapp +50661083327

Costa Rica Algemene Informatie

In Costa Rica is Pura Vida een populaire uitdrukking. Het betekent ´het pure leven´ en daar is zeker vaak sprake van in dit mooie land. Costa Rica is uniek vanwege de ongelooflijk mooie natuur. Prachtige, lege stranden, bergen en regenwouden, indrukwekkende wolken maar ook veel zon, zonsondergangen om nooit te vergeten en aardige mensen, dat omschrijft zo´n beetje een vakantie in Costa Rica. Het is een klein land, met de biodiversiteit van een heel continent, geen wonder dat Columbus dit land Costa Rica (de Rijke Kust) noemde! De bewoners zijn vriendelijke mensen en de wegenstructuur is goed ontwikkeld waardoor u makkelijk zelf met een huurauto het land bereizen kunt. Kortom: tijd om dit land te gaan ontdekken!

Locatie

Costa Rica is een klein land in Midden-Amerika, wat beschikt over de biodiversiteit van een heel continent! In 1 dag kunt u van de Pacifische kust naar de Caribische kust, of van de Panamese kust naar de Nicaraguaanse kust rijden.

Klimaat

De zon schijnt 365 dagen per jaar in Costa Rica en de temperatuur is het hele jaar door heerlijk! In de laaglanden is het wat droger, maar aan de Pacifische kust is de lucht vochtiger en kunnen de temperaturen wisselen van gemiddeld 20 graden tot 30 graden. In de hoger gelegen gebieden is het weer wat kouder en kunnen de temperaturen zelfs dalen tot 10 graden C. Het is dus verstandig om naast uw zwembroek ook een warm vest mee te nemen, zeker wanneer u de Arenal vulkaan of Monteverde bezoekt. Doordat Costa Rica vlakbij de evenaar ligt is de temperatuur het gehele jaar vrij constant.

In Costa Rica zijn er in tegenstelling tot Europa maar twee seizoenen, het droge seizoen en het regenseizoen. De Costaricaan zegt gewoon “zomer” en “winter”, alhoewel daarmee niet de winter in Europese zin wordt bedoeld. Het regent gewoon meer tijdens deze periode. Terwijl in de regentijd ‘s ochtends nog de zon schijnt, komen er tegen de middag meestal tropische regenbuien die een hele ervaring waard zijn. De regen valt met bakken uit de lucht, zodat iedereen vlucht op zoek naar onderdak. Maar na een uurtje of twee gaat het over, komt de zon vaak weer tevoorschijn en lijkt het alsof er niets gebeurd is. De lucht krijgt een heerlijke tropische geur, de vogeltjes beginnen weer te zingen en de plassen verdampen in korte tijd. Een echt tropisch spektakel!

Gedurende deze periode zijn er minder toeristen in Costa Rica en zijn de prijzen van hotels en autohuur lager. Het regenseizoen wordt winter ofwel invierno genoemd of “temporada verde” (groen seizoen), zoals de Tico´s zelf graag zeggen.

Het Noord-Westen heeft een droog seizoen (zomer of verano genoemd) wat loopt van November tot April. Het droge seizoen is ongeveer twee maanden korter aan de Pacifische kust. Ook juli is een droge maand aan deze kust. Het voordeel van het regenseizoen is dat de natuur veel groener is, dus nog mooier. Aan de Caribische kust kan er het gehele jaar regen vallen, met een droog seizoen tussen september en oktober.

Natuurlijke attracties

Exotische stranden, mangrovebossen en bergen, vulkanen en regenwouden, wilde dieren die zomaar op uw pad komen en vriendelijke locals, dat omschrijft zo´n beetje een vakantie in Costa Rica. Het is een klein land, met de biodiversiteit van een heel continent! Kortom: tijd om de ontdekken wat Costa Rica te bieden heeft!

Nationale parken en reservaten

De nationale parken en de reservaten zijn geopend voor iedereen, en heffen door de overheid vastgestelde prijzen. De privéreservaten bepalen hun eigen toegangstarieven. Costa Rica heeft niet zo´n ontwikkelde infrastructuur als in Nederland en België. Niet alle wegen zijn namelijk geasfalteerd. Maar geen zorgen, u kunt in ieder geval overal komen, ook in de meer afgelegen gebieden.

Costa Rica’s negen actieve vulkanen herinneren de bezoekers aan de sterke kracht van de aarde. Bij Vulkaan Irazù, is het gemakkelijk om te zien waarom Neil Armstrong zei dat zijn troosteloos landschap als de oppervlakte van de maan lijkt. Bezoek ook eens de nabijgelegen Poás vulkaan, bekend om zijn uitbarstingen van gassen en as die eruitzien als een soort geiser. De krater is één van de grootste van de wereld en is vrijwel altijd gehuld in mist. In de vroege morgen heeft u de meeste kans om de mammoetkrater en het Botosmeer te zien.

De Arenal vulkaan is momenteel in slaapstand maar was tot 2010 erg actief en is zonder twijfel het meest bestudeerd van alle vulkanen van Costa Rica. In Rincon de la Vieja vindt u kokende modderpoelen.

De niet-vulkanische Talamanca streek bevat twee van de hoogste pieken van Costa Rica. De Pan-American highway voert u door regenwouden en langs de Cerro de la Muerte. Om het bewijs van de gletsjer te zien, die gedurende de ijstijd de Chirripó bedekte, de hoogste top van Costa Rica, kunt u een ruige wandeling van 9 uur maken, waarbij u langs verschillende meren en rotsformaties komt. De piek bevindt zich op een hoogte van 3800, en vergt daarom wat conditie, maar het is zeker de moeite waard!

Nevelwoud: De beboste en hoger gelegen gebieden van Costa Rica zijn vaak in slierten mist en nevel gehuld. Algen, mossen en lianen groeien op de constant natte oppervlakten en zorgen zo er weer voor dat orchideëen, bromelia´s, varens en een enorm groot aantal andere planten een goede plaats vinden om zich aan te hechten.

De Epiphytische plantengroei in het nevelwoud van Costa Rica is zo uitbundig, dat u nooit een kale tak tegen zal komen. Dit ziet u bijvoorbeeld in Monteverde, in het gedrongen en dwerg-achtige nevelwoud. Het nevelwoud ademt een sfeer van oeroud – en eeuwig leven. Van rust. Boven in de bomen, met zijn staart langzaam zwaaiend in de wind, zit een scharlakenrode en smaragdgroene vogel, die de ziel van het regenwoud lijkt te verlichamen. Deze vogel, met een passende naam, de Resplendent Quetzal (briljante), is volgens velen de mooiste vogel die bestaat. Bij de Maya´s werd deze vogel aanbeden en stond hij als symbool voor ultieme vrijheid.

Regenwoud: In de heuvels en de laaglanden aan beide kanten van de centrale bergketen, liggen regenwouden die een thuis bieden aan ontelbaar veel diersoorten en plantensoorten.
De bossen behoren tot de laatste bolwerken van biodiversiteit op aarde. Vanuit de duizenden bomen in deze regenwouden weerklinken de zingende vogels bij zonsopgang, overdag wordt de stilte hier alleen doorbroken door de geluiden van kikkers, krekels, brulapen en vogels.

De Tico´s

Niet alleen de natuur is hier zo divers, maar ook de Costa Ricaanse cultuur. Door de eeuwen heen zijn er, naast de inheemse en Spaanse bevolking, andere volkeren naar Costa Rica gekomen. Europeanen, Afrikanen, Aziaten, en immigranten van andere delen van het Amerikaanse continent hebben gezorgd voor een divers en interessant cultureel erfgoed. Ook zijn er nog steeds de inheemse indianenstammen zoals de: Bribri, Cabecar, Maleku, Teribe, Boruca, Ngöbe, Huetar en Chorotega indianen.

Deze indianenstammen leven in speciale reservaten. Tegenwoordig zien niet alle indianen er nog traditioneel uit. Sommige leven gewoon in huizen en dragen westerse kleding, wel hebben ze hun geloof en cultuur behouden.

Natuur en cultuur

Costa Rica uit haar culturele diversiteit op vele verschillende manieren. De grootste invloed kwam lang vanuit Europa en voornamelijk Spanje, wat er voor heeft gezorgd dat de officiële taal tegenwoordig Spaans is. Ook de bouwstijl van kerken en andere historische gebouwen is erg beïnvloed door Spanjaarden. De invloeden van de oorspronkelijke, inheemse bevolking zijn minder zichtbaar, maar kunnen worden gevonden in dagelijkse dingen als tortillas bij een typische Costa Ricaanse maaltijd, tot het handwerk dat langs de weg wordt verkocht.

Een zeer belangrijk aspect van de Costa Ricaanse cultuur is het belang dat Costa Ricanen hechten aan democratie en vrede. Tico´s zijn er trots op dat hun land een uitzondering is op de vele dictaturen in andere Latijns-Amerikaanse landen. Er is al meer dan 100 jaar een democratie, en het geld dat het land bespaard door de afwezigheid van een leger, wordt geïnvesteerd om de levensstandaard van velen te verbeteren. Dit zorgt voor sociale vrede, en maakt Costa Rica tot een veilig en aangenaam land om te bezoeken.

De Costa Ricaanse keuken

Costa Ricaanse maaltijden zijn niet zo gekruid als in bijvoorbeeld Aziatische landen. Ze zijn opgebouwd rondom rijst, zwarte bonen, mais, groenten, vlees kip en vis en worden meestal geserveerd met tortillas. U kunt goedkoop en lekker eten in lokale ‘soda’s’ of gebruik maken van haute cuisine in San José. Iets duurder zijn de maaltijden die worden genuttigd in de afgelegen lodges bij lokale families zelf. Een bekend gerecht is de ‘gallo pinto’, een heerlijke schotel van rijst en bonen die vaak bij het ontbijt wordt genuttigd.

Casado’s zijn lekkere gerechten met bakbanaan, kaas, groenten en salade. Vruchtensalade’s van papaya, watermeloen, ananas, banaan en mango worden overal aangeboden. Aan de Caribische kust zijn veel recepten gebaseerd op kokosmelk. Met oceanen aan beide kanten worden ook heerlijke visgerechten aangeboden. Costa Rica produceert een van de beste koffiesoorten ter wereld. Refresco’s zijn verse vruchtendranken gemaakt van vers fruit. In Costa Rica worden diverse soorten bier gebrouwen die zeer goed zijn van kwaliteit. Lokale soorten sterke drank en wijn uit Chili, zijn goed en niet al te prijzig.

De taal

Met Engels kunt u aardig uit de voeten bij de wat grotere winkels en hotels, maar een groot deel van de ‘Tico’s’ spreekt geen Engels. Het leren van een paar woorden Spaans komt dan ook goed van pas bij een reis!

Biodiversiteit

Costa Rica is gezegend met een enorme biodiversiteit, en een uitbundige vegetatie in haar tropische gebieden.
Mooie regenwouden en nevelwouden tot berglandschappen en grote plantages, alles treft u hier aan. Er zijn meer dan 1000 soorten orchideën, waaronder La Guaria Morada, de nationale bloem. De fauna in Costa Rica’s is al net zo uitgebreid, er komen veel zeldzame dieren voor, zoals de jaguar, de puma, de groene zeeschildpad, drie soorten apen, krokodillen, kaaimannen en de 2- en 3-vingerige luiaard, om er maar een paar te noemen.

In een paar woorden

 • Officiële naam: de Republiek Costa Rica
 • Inwoneraantal: 4,200,000
 • Oppervlakte: 51,000 km2
 • Officiële taal: Spaans
 • Hoofdstad: San José
 • Provincies: Alajuela, Cartago, Limon, Guanacaste, Heredia, Puntarenas, San Jose
 • Valuta: “Colon”
 • Religie: Katholiek, vrijheid van religie
 • Regering: Democratische Republiek
 • Verkiezingen: Elke 4 jaar
 • Leger opgeheven: 1949
 • Nobel Prijs voor de vrede: 1987 gegeven aan president Oscar Arias Sanchez
 • Electriciteit: 100V 60 Hz
 • Hoogste niet-vulkanische berg: Chirripo 3,820 m. (zeeniveau)
 • Hoogste vulkaan: Irazu 3,432 m.
 • Aantal actieve vulkanen: 9 (Orosi, Rincon de la Vieja, Miravalles, Tenorio, Arenal, Poas, Barva, Irazu, Turrialba)
 • Nationale vogel: Turdus grayi (Kleikleurige Robin) “Yigüirro”
 • Nationale bloem: Cattleya skinneri (Orchideën familie) “Guaria Morada”
 • Feestdagen:
  • 1 januari
  • 11 april
  • 1 mei
  • 24 juli
  • 15 augustus
  • 15 september
  • 25 december
 • Heilige Donderdag en Goede Vrijdag

CRS Tours biedt complete individuele reizen naar Costa Rica aan, alles afgestemd op uw budget en wensen, via adviezen van lokale experts. Wij adviseren u te kijken naar een voorbeeld van onze individuele selfdrive rondreizen. Rijdt u liever zelf niet, kijk dan bij Costa Rica reizen met transfers. Beleef een boeiende familiereis in Costa Rica met de kinderen, speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen die graag samen leuke dingen willen beleven en de pracht van onze vriendelijke en tropische bestemming willen ontdekken. Voor een huwelijksreis in Costa Rica, de perfecte bestemming, beschikken wij over alle kennis met betrekking tot de mooiste en meest romantische plaatsen en hotels van Costa Rica. Voor avontuurlijke reizen in Costa Rica kunt u kiezen uit veel activiteiten, zoals raften, canopy tours, duiken, surfen en nog veel meer. Onze reizen bieden de mogelijkheid om in korte tijd stranden aan twee kusten, jungles, vulkanen, natuurparken en veel meer mooie natuur te bewonderen. Wij helpen u bij het ontdekken van de reismogelijkheden in Costa Rica en stellen vrijblijvend op een leuke manier een vakantie in Costa Rica voor u samen. Klik hier en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Menu
You cannot copy content of this page