Centrale Vallei

Het hart van Costa Rica, de Centrale Vallei, beschikt over een bijna perfect klimaat

Centrale Vallei

Het hart van Costa Rica, de Centrale Vallei, beschikt over een bijna perfect klimaat

Centrale Vallei

Plaatselijk bekend als La Meseta Central of El Valle Central, is de lange, dunne, hangende Centrale vallei de meest dichtbevolkte regio van Costa Rica. Behalve San José is het de thuisbasis van Alajuela en Heredia; talrijke kleinere steden, voorsteden en dorpen; en de belangrijkste internationale luchthaven van het land. De meeste bezoekers beginnen en eindigen hier hun vakantie.

De heuvels, bergen en vulkanen die de centrale vallei omringen zijn een agrarisch wonderland, met boerderijen, velden en plantages die een breed scala aan gewassen verbouwen, met name koffie. Deze dorpen, steden, heuvels en vulkanen herbergen een breed scala aan fascinerende attracties, van vulkanische nationale parken en de La Paz-watervaltuinen tot pre-Colombiaanse ruïnes en kerken uit het koloniale tijdperk. Dit is een perfecte plek om een ​​werkende koffieboerderij te bezoeken. Hoewel technisch gezien één vallei hoger, is de koloniale hoofdstad Cartago in dit stukje opgenomen vanwege de algemene geografische ligging en de nabijheid van San José. Met zijn sierlijke en lokaal vereerde basiliek, door aardbevingen beschadigde ruïnes van Central Park en de naburige Orosi-vallei is dit ook een gebied dat het ontdekken waard is.

San Jose, de bruisende hoofdstad van Costa Rica, heeft meer dan 600.000 inwoners; de omliggende gemeentes meegerekend, telt de área metropolitana, de stad San José en de directe omgeving, meer dan een miljoen mensen. San José is het hart van Costa Rica, maar zeker niet een van de mooiste steden van de wereld. Van hieruit wordt het land politiek bestuurd, hier is de economische macht geconcentreerd.

Centrale Vallei Costa RicaDe stad wordt omringd door bergen. Bezoekers zullen San José ervaren als een vrij moderne, bedrijvige stad met een aangenaam klimaat vanwege de ligging op 1.150 meter hoogte. Dit zorgt voor een prettig klimaat met temperaturen van 25 graden overdag, tot 15 graden ´s nachts. Het vliegveld ligt ongeveer 20-30 minuten van San José vandaan.

San Jose biedt heel veel activiteiten, en kent een uitgebreid aanbod aan uitgaansgelegenheden, bars, restaurants, winkels en een paar indrukwekkende musea,  in het bijzonder het nationale museum, het goudmuseum en het jademuseum.

Hoewel architectonisch gezien nieuwe gebouwen het gezicht vormen van de stad en dus door de meeste toeristen niet echt aantrekkelijk is, vindt men in vele, als een schaakbord aangelegde straten, (calles en avenidas) een aantal interessante historische gebouwen, waaronder in bijzonder het nationale theater (aan de Plaza de la Cultura), het hoofdpostkantoor (Av.1-3, C.2), de kathedraal (Av. 2-4, C.Ctral), het Teatro Melico Salazar (Av. 2, C.4) en het Bellavista-Fort (bij de Plaza de la Democracia), waar tegenwoordig het nationaal museum gevestigd is.

Een bezoek aan de Mercado Central mag je niet missen. Hier kopen de Ticos van alles. De overdekte Mercado Central biedt een rijk assortiment aan artikelen aan: vlees, vis, bloemen, kruiden, tassen, koffie, schoenen, kleren, huisdieren, potten en pannen en nog veel meer. In het midden zijn kleine eettentjes waar het goed en goedkoop eten is. Deze markt is een kleurige en geurige plek die je een blik gunt op het dagelijks leven van de Ticos.

Om de lijst even af te maken, kun je dichtbij San José ook een aantal vulkanen bezoeken: Poás en Irazú, 2703 en 3430 meter boven zeeniveau.

Vanuit San José kun je naar elke willekeurige bestemming in Costa Rica reizen. Een dagje acclimatiseren na een lange internationale vlucht is zeker aan te raden. Vraag ons om de hotels die het beste bij je voorkeuren passen!

Nationaal Park Poas

Nationaal Park Poas  werd in 1971 opgericht om de vulkaan en de omliggende flora en fauna te beschermen. De laatste uitbarsting werd geregistreerd in oktober 2013 zonder grote schade aan te richten. In 2017 barstte de Poas-vulkaan echter verschillende keren uit, waarbij enkele rotsen zo groot waren dat de wegen en gebouwen in het park beschadigd raakten. Deze uitbarstingen dwongen het nationale park bijna anderhalf jaar de deur te sluiten. Tegenwoordig ( 2021 ) kunnen bezoekers het indrukwekkende kratermeer van de vulkaan bewonderen.

Het park ligt op ongeveer 50 kilometer (31 mijl) van San Jose en op 1,5 uur rijden. Tip voor routeplanning: als je van plan bent vanuit San Jose – La Fortuna / Grecia / Sarchi / Bajos del Toro) te gaan, kun je onderweg stoppen bij Poas Volcano National Park.

Als je een auto huurt in Costa Rica, is de rit erg leuk. Je kunt een routebeschrijving vinden op Google Maps en Waze (typ gewoon in Poas Volcano National Park). De weg naar Poas Volcano National Park is geheel geasfalteerd, een 4×4 is niet noodzakelijk. Onderweg heb je een geweldig uitzicht op de valleien, vallei en weilanden en kom je langs lokale winkels die aardbeien en souvenirs verkopen. Wij genieten er echt van om erheen te rijden, omdat de uitzichten tot aan het nationale park gewoon adembenemend zijn.

De toegangsprijs voor het Poas Volcano National Park is $ 15 USD voor buitenlandse volwassenen en $ 5 USD voor kinderen van 2-12 jaar. Elke bezoeker moet vooraf toegangskaarten kopen om het park te bezoeken, aangezien ze slechts een bepaald aantal mensen per dag in het park toelaten. Ook is de maximale toegestane tijd bij de krater maar 20 minuten.

Tips om de krater te zien

Omdat de Poas-vulkaan zich in het nevelwoud bevindt, is het niet altijd een garantie dat je het helemaal helder ziet. Wees dus niet teleurgesteld als je aankomt en het bedekt met wolken is! Helaas is dat wel vaak het geval dus hou er rekening mee, dank an het alleen maar meevallen!

Voor de beste mogelijkheden om de Poas-vulkaan te zien, ga je tijdens het droge seizoen. Je hebt minder kans op regen en bewolking en meer kans op een heldere lucht. Neem zeker altijd een sweater mee, omdat het vaak behoorlijk kil is boven bij de krater.

Irazú Volcano, Orosi Valley and Lankester Gardens

Nationaal Park Irazu

Irazú Nationaal Park werd opgericht in 1955. De oorsprong van de naam komt van een indianendorp dat bestond in de vulkaan genaamd Iztarú, wat voor hen een “heuvel van bevingen en onweer” betekende. Door de jaren heen is de naam echter veranderd in Irazú.

In 1963 veroorzaakte een opeenhoping van vulkanisch materiaal in de bedding van de Reventado-rivier een lawine die ongeveer 300 huizen in Taras de Cartago verwoestte. De Irazú is de hoogste vulkaan van Costa Rica. Gemakkelijk bereikbaar en dicht bij de stad, heeft het park vijf kraters en adembenemende uitzichten. Met een prachtige bergachtige omgeving, lage begroeiing en een zeer nat en koud weer, vertoont deze site meestal mist. Het is bijna een maanlandschap en dat is ook meteen het grote verschil met de Poas vulkaan, die veel groener is. Je kunt een bezoek aan deze vulkaan heel goed combineren met een bezoek aan de kathedraal van Cartago.

Op heldere dagen kun je vanaf de top zowel de Stille als de Atlantische Oceaan zien, een groot deel van het nationale grondgebied en met een telescoop zelfs het meer van Nicaragua.

De maximale hoogte is 3432 boven zeeniveau. De Irazu is de hoogste vulkaan in Costa Rica, met een gemiddelde jaartemperatuur van 5 ° C tot 9 ° C, zorg dus voor een sweater en / of regenkleding! De Irazu is een stratovulkaan (verschillende lagen vulkanisch materiaal), met een onregelmatige subconische vorm en vijf verschillende kraters. In dit beschermde natuurgebied ontstaan ​​verschillende rivieren en beken die de bron vormen voor de stroomgebieden van de rivieren Reventazón, Sarapiqui, Sucio en Toro Amarillo.

Als je een auto huurt in Costa Rica, is de rit erg leuk. Je kunt een routebeschrijving vinden op Google Maps en Waze (typ gewoon in Irazu Volcano National Park). De weg naar Poas Volcano National Park is geheel geasfalteerd, een 4×4 is niet noodzakelijk.

Toegangsprijs en openingstijden

De toegangsprijs voor Irazu Volcano National Park is $ 15 USD per volwassene, $ 5 USD per kind (2-12) en is elke dag geopend. Je kunt nu parktickets online kopen op https://serviciosenlinea.sinac.go.cr of in het park in de souvenirwinkel alleen met creditcard.

You cannot copy content of this page