Costa Rica belangrijke feiten

Handige informatie over Costa Rica

Costa Rica belangrijke feiten

Handige informatie over Costa Rica

Costa Rica belangrijke feiten

Elektronische reistoestemming V.S. indien je reist via de V.S

Alle reizigers zijn verplicht een elektronische reistoestemming te verkrijgen voordat zij aan boord kunnen gaan van een vliegtuig naar de Verenigde Staten. Hoe het Elektronische Systeem voor Reistoestemming werkt: Je kunt naar de website van ESTA gaan https://esta.cbp.dhs.gov/ en aldaar online een aanvraag indienen. Het is aan te bevelen de aanvraag tijdig in te dienen. Je dient een aantal eenvoudige en persoonlijke vragen te beantwoorden om vast te stellen of je in aanmerking komt voor reistoestemming. De aanvraag kan op elk tijdstip voor aanvang van de reis ingediend worden. Er wordt echter aangeraden om dit zo vroeg mogelijk te doen. In de meeste gevallen krijg je binnen een paar seconden antwoord.

Een goedgekeurde reistoestemming via ESTA is:

Verplicht, per 12 januari 2009, voor alle reizigers voordat ze aan boord gaan van een vliegtuig naar de V.S.
Geldig, tenzij herroepen, voor een periode van maximaal twee jaar of tot de verloopdatum vermeld op uw paspoort.
Geldig voor meerdere bezoeken aan de V.S. Mochten er zich wijzigingen voordoen inzake bestemmingsadres of reisroute, nadat de goedkeuring verleend is, kunnen deze op eenvoudige wijze via de ESTA-website aangepast worden
Geen garantie voor toelating tot de V.S. in/op de (lucht)haven waar je het land binnenkomt. Een ESTA goedkeuring geeft uitsluitend het recht om aan boord te gaan van een vliegtuig of schip dat naar de V.S. reist. Voor verdere informatie bezoek “For International Visitors” op www.CBP.gov/travel

Voor aanvullende informatie betreffende VWP en ESTA zie: www.cbp.gov/esta

Covid 19 

Geweldig nieuws! Costa Rica beëindigt op 1 april 2022 alle Covid-gerelateerde beperkingen.

Dus wat betekent dit precies voor internationale reizigers?

#1 Je hoeft niet ingeënt te zijn om Costa Rica te bezoeken.

#2 Internationale reizigers die naar Costa Rica komen, hoeven niet langer Costa Rica’s Health Pass in te vullen. Vanaf 1 april 2022 zijn er geen speciale formulieren die je moet invullen voordat je naar Costa Rica komt. Breng gewoon je paspoort mee en je bent helemaal klaar!

#3 Niet-gevaccineerde reizigers hoeven geen reisverzekering meer af te sluiten om Costa Rica te bezoeken.

Laatste update 06/01/2023:

Passagiers uit China, Hong Kong, Taiwan en Macao moeten een negatieve covid-19-test overleggen om Costa Rica binnen te komen. Deze maatregel zal vanaf aanstaande maandag 9 januari 2023 van kracht zijn. Ook bezoekers die de laatste 14 dagen voor aankomst in Costa Rica in deze landen zijn geweest moeten een negatieve RT-PCR of Antigeen test laten zien, uitgevoerd door een laboratorium en de test moet maximaal 72 uur voor aankomst in Costa Rica zijn uitgevoerd.  Bovendien moeten personen ouder dan 12 jaar afkomstig uit deze landen of die er de laatste 14 dagen zijn geweest, kunnen tonen dat ze volledig zijn gevaccineerd tegen Covid 19. De gevraagde test resultaten en vaccinatie kaarten moeten in het Engels of Spaans zijn vertaald.

Heb je nog vragen over reizen naar Costa Rica? We horen graag van je!

Klik hier voor de laatste informatie over Covid 19 in Costa Rica.

Vliegvelden

Internationale vluchten komen aan bij Juan Santamaria in San José. Het Daniel Oduber vliegveld in Liberia, 217km noordwesten van San José, is ook een internationaal vliegveld. Er zijn goede verbindingen naar de US, Canadese steden en verschillende Europese en Zuid-Amerikaanse landen. Er is een vertrekbelasting van US $ 29,00 op internationale vluchten.

Luchtverbindingen.

Commerciële internationale vluchten naar Costa Rica landen bij het Juan Santamaria vliegveld, 10 km. van San José vandaan. Naar Costa Rica vliegen een aantal grote luchtvaartmaatschappijen, waaronder: Continental, American, Delta, Iberia en KLM. Met zowel Delta als Continental airlines maak je een stop in de VS. Per 01 oktober 2004 dient iedere toerist (ook al maakt deze alleen een stop) in het bezit te zijn van een paspoort, dat na 1 januari 1995 is uitgegeven, de zogenaamde “readable (leesbare) passports”. Dit betekent dat ook kinderen en baby’s een eigen paspoort nodig hebben.

Reisdocumenten.

Voor Costa Rica is geen visum nodig. Je paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn na binnenkomst. Neem identiteitskaarten mee (indien mogelijk andere dan paspoort of rijbewijs), bijv. collegekaart, International Student Identity Card, etc; zij leveren soms een korting op. Neem voor onderweg pasfoto’s mee, i.v.m. eventueel verlies van paspoort. Maak een lijst waarop alle belangrijke gegevens staan: paspoortnummer met datum en plaats van afgifte, nummers van travellercheques, rijbewijs-, polis- en alarmnummer van de verzekering, bloedgroep, contactadressen in Nederland, enzovoort. Maak een kopie van deze lijst en een kopie van het paspoort en bewaar deze kopieën gescheiden van de officiële reisdocumenten. zie voor Covid 19 maatregelen de informatie hierboven.

Douane

Er worden geen heffingen geheven door de douane op persoonlijke bagage, met persoonlijke, professionele en niet-commerciële voorwerpen. De Costa Ricaanse wetgeving verplicht om gecontroleerde bagage te scannen, en verplicht de reizigers om de waarde van hun bezittingen op te geven, inclusief: fruit, groenten, vlees vleesproducten, biologische producten zoals vaccinaties, serums etc. Het hoofd van een gezin mag een gezamelijke verklaring maken voor alle gezinsleden, mits zij een huishouden delen en samen naar Costa Rica reizen.

Geld

In Costa Rica betaalt men met de Colon. Dollars worden overal geaccepteerd. Banken zijn gewoonlijk geopend van 9.00 tot 16:00, maar de openingstijden kunnen variëren. Verwacht geen snelle service, de Costa Ricaanse banken zijn vaak langzaam. De meeste hotels wisselen met hun klanten vaak dollars tegen colones, maar meestal alleen kleine hoeveelheden. De koers fluctueert in relatie tot de dollar. Op het moment van schrijven is de officiële koers bij het wisselen van dollars in colones: $1.00 = C 655.00 (Banco Central) Er bestaan achtereenvolgens briefjes van 1000, 2000, 5000, 10.000. 20,000 en 50,000 colones. Munten lopen van 500, 100, 50, 25, 10 tot en met 5.

De mogelijkheden om te pinnen of je creditcard te gebruiken zijn zeer uitgebreid. Het is altijd handig een klein bedrag in colones te hebben. Bij veel banken kun je ook met de pas bij de geldautomaat geld pinnen. De meest gangbare creditcards, zoals VISA, Master Card, American Express en Diners Club worden in de meeste grotere hotels, winkels en restaurants geaccepteerd. De Euro kun je vooralsnog alleen wisselen bij de grootste staatsbanken in San Jose. Wij raden dan ook aan te reizen met US Dollars, zorg er echter wel voor biljetten mee te nemen kleiner dan US $ 100.00. De veiligste manier om geld en papieren tijdens de reis te bewaren is in een katoenen moneybelt die onder de kleding gedragen wordt. In de meeste hotels zijn kluisjes te huur. Wissel in geen geval geld op straat.

Nederlandse Betaalpassen in Costa Rica

Betalen in Costa Rica, hoe zit dat? Zijn er geldautomaten net als bij ons? En wat is de munteenheid?

Fooien

 • Bedieningsgeld is in het algemeen bij de restaurantrekening inbegrepen. Indien de service goed was, kun je het bedrag afronden of het kleine wisselgeld laten liggen.
 • Kruiers, kamermeisjes en gidsen verwachten een fooi.
 • Taxichauffeurs krijgen alleen een fooi indien ze een extra dienst verlenen.

Geldzaken

Munteenheid

 • Costa Ricaanse colón (CRC)

Pinpas

 • Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden veelal goed geaccepteerd.
 • Banken en creditmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en -kosten van pinpassen.
 • Let op: Banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan. Desgevraagd activeert de bank de pas.

Contant geld

 • Costa Rica heeft in de steden en toeristische gebieden voldoende geldautomaten (cajero automáticoredbancATM).
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op mastercard.com/atmlocator en visa.com/atmlocator.
 • Banken en wisselkantoren wisselen geld, ook euro’s. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan een bank.

Tips

 • Neem verschillende betaalmiddelen mee en bewaar ze apart: een bankpas, een creditcard en contant geld.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank, per bankpas en per creditcard. Als er een vast bedrag per verrichting gerekend wordt, is frequent gebruik van een pinpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt voor bankpassen meestal een bestedingslimiet per dag of per week. Op verzoek kan de bank de limiet verhogen. Regel dit voor je op reis gaat. Bij een creditcard kun je de bestedingslimiet verhogen door een extra bedrag naar de creditcardrekening over te schrijven of door een hoger krediet aan te vragen bij de bank of creditcardmaatschappij.
 • Laat je pinpas bij verlies of diefstal onmiddellijk blokkeren.
 • Neem voldoende contant geld in euro’s of Amerikaanse dollars mee. Oude Amerikaanse dollars van voor 2006 worden vrijwel nergens geaccepteerd.
 • De wachttijd bij particuliere banken is vaak geringer dan bij de staatsbanken.

Bijzonderheden

Gezondheid

De westerse mens, gewend aan een gematigd klimaat en een perfecte hygiëne, kan lichamelijk nogal gevoelig reageren op omstandigheden die behoorlijk afwijken van “thuis”. Weten wat je zelf kan hebben en het gezonde verstand gebruiken zijn al heel preventief tegen het oplopen van lichamelijke ongemakken. Voor een medisch verantwoord advies over voorzorgsmaatregelen, vaccinaties en medicijnen kunt u contact opnemen met de (plaatselijke) GG&GD, het AMC in Amsterdam, KLM Travel Clinic, de ANWB en/of uw huisarts. Met name de GG&GD is van de laatste ontwikkelingen op de hoogte. Bij de GG&GD kun je het gratis boekje “Vakantie en hygiëne” krijgen. Wij raden onze reizigers aan alle geadviseerde vaccinaties te nemen. Wees op tijd, sommige vaccinaties hebben een inwerkperiode nodig.

Via www.tropenzorg.nl tref je een schat aan informatie over gezondheidsrisico’s en de te nemen voorzorgsmaatregelen voor en tijdens de reis. Bij de Reisdokter kun je terecht voor een persoonlijk gezondheidsadvies. Vul de persoonlijke- en reisgegevens in op www.dereisdokter.nl en je krijgt een uitgebreid advies op het scherm. Dit kun je uitprinten en op het gemak doorlezen. Ook kun je een afspraak maken voor de eventueel aanbevolen inentingen en malariatabletten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering tref je algemene informatie per land aan: www.lcr.nl

Ook kun je bellen met 0900 – 95 84, circa € 0,45 per minuut. Op deze site tref je ook informatie aan van het Tropencentrum AMC, het Havenziekenhuis Travel Clinic, Leids Universitair Medisch Centrum, Travel Clinic Arnhem en Airport Travel Clinics (Schiphol, Den Haag en Hilversum).
In België zoek je de informatie op www.itg.be , bij het Instituut Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor de inentingen. Telefoon: 0900 – 101 10.

Omdat de medische voorschriften regelmatig veranderen, raden we je aan ruim een maand voor vertrek een afspraak te maken met een vaccinerende instelling of de huisarts.

We raden aan om een kleine reisapotheek mee te nemen met daarin:

Insectenwerend-middel.

Anti-jeukmiddel.

Zonnebescherming

Zonnewerend middel (beschermingsfactor vanaf 25)

Beschermende lipstick met UV-filter

UV-werende kleding (vooral voor degene met een gevoelige huid)

Aftersun product

Eerste hulp op reis

EHBO-set (o.a. pleisters).

Geneesmiddelen.

Tekentang.

Middel tegen reisziekte.

Thermometer (onbreekbaar).

Middel tegen diarree (loperamide).

Wonddesinfectiemiddel.

Laxeermiddel (bisacodyl).

Pijnstillers (paracetamol).

Malaria tabletten (indien geadviseerd, op recept, in overleg met arts).

Middel tegen hoogteziekte (acetazolamide, op recept, in overleg met arts).

Antibiotica (op recept, in overleg met arts).

Oog- en/of neusdruppels.

Hygiëne op reis

O.R.S. (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging).

Reisvitamines.

Ontsmettingsdoekjes.

Denk ook aan je inentingspapieren, bloedgroepgegevens en Europees Medisch paspoort. Via de Reisdokter wordt deze verstrekt.

Deze lijst dient als geheugensteun en maakt geen aanspraak op volledigheid.

Raadpleeg voor meer informatie de website van Tropenzorg of ga langs bij de arts, apotheek of vaccinerende instelling.

Malaria

Costa Rica is geen malariagebied. Je kunt jezelf goed tegen de muggen beschermen door vooral in de avond licht gekleurde kleren te dragen, lange broek, sokken en lange mouwen en je goed in te smeren met een muggenolie of zalf. Bij het kopen van antimuggenolie of zalf is het aan te raden iets te nemen waar de stof DEET inzit. Het schijnt zo te zijn dat vitamine B muggen afstoot. Dit is in te nemen in de vorm van biergisttabletten.

Het drinkwater

In Costa Rica is zeker in de Centrale Vallei van acceptabele kwaliteit. Buiten deze streek beschikken hotels vaak over filterinstallaties om het drinkwater te zuiveren. Als je echter geen risico wilt nemen is het het beste flessen water te kopen, die vrijwel overal verkrijgbaar zijn. Koop geen geschild fruit bij standjes langs de weg. Desalniettemin kan reizigersdiarree best een keertje de kop op steken. In dat geval is een dagje rijst of biscuit eten, suiker vermijden, mineraalwater drinken met citroen, geen vette gerechten nuttigen en rust houden meestal voldoende om er weer snel van af te komen. Raadpleeg bij twijfel een arts.

Veiligheid

Zoals overal ter wereld dien je ook in Costa Rica voorzichtig te zijn met je bezittingen en zijn de voorzorgsmaatregelen hier gelijk aan de voorzorgsmaatregelen elders. De reisdocumenten en geld kun je indien mogelijk het beste bewaren in de kluis van je hotel kamer. Verder is het natuurlijk zaak dat je op druk bezochte markten, smalle steegjes en op busstations extra op je bagage past. Ga niet alleen wandelen op afgelegen plaatsen, draag geen dure sieraden, loop niet te koop met geld en camera´s. Laat je eigendommen nooit onbeheerd in een bus of auto achter.

Lokale vertrekbelasting

Iedere intercontinentale bestemming heeft bij vertrek de zogenaamde departure tax. Deze bedraagt op dit moment in Costa Rica 29 dollar per persoon en dit bedrag is meestal in het vliegticket inbegrepen. Dit bedrag kan aan verandering onderhevig zijn.

Wat mee te nemen voor een reis naar Costa Rica?

Onhoud bij het inpakken.. er zijn winkels in Costa Rica!! Het is mogelijk om hier dingen te kopen die je vergeten bent, of om nieuwe te kopen voor als ze slijten of als je ze aan het strand vergeet. Tijdens bijna elke reis bezoeken mensen de bergen, het strand en de frisse Centrale Vallei. Je moet voorbereid zijn op temperaturen van 10 tot 35 graden, en alles daar tussenin.

Neem dunne, katoenen kleding mee. Voor ‘s avonds is een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne coltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een trui of een sweater mee en een regenjack. Een paraplu is handig zowel tegen de regen als tegen de felle zon. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en slippers of sandalen is alles wat je voeten vereisen. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kunt u het beste een dunne geldgordel kopen, die u onder de kleding kunt dragen

Paspoort, kopie van paspoort, liefst 2, ( Niet bij het paspoort bewaren )

Je reis ongevallen verzekerings polis

Adressen en telefoonnummers familieleden

Geld, ( in dollars! ) credit-card, pinpas

Medicijnen

Specifieke batterijen ( lithium of andere batterijen voor je camera of walkman

Reisgids / taalgids

1 of 2 dunne katoenen broeken

T-shirts en luchtige, katoenen kleding

Sandalen of goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel

Een hoofddeksel, een regenjas

Een sweater, iets dikkere kleding voor koele avonden in hoger gelegen gebieden.

Teenslippers (deze zijn handig voor onder de douche of op het strand)

Verrekijker, wekkertje.

Adaptor – stekkerset.

Een (fijnmazig) tweepersoons muskietennet bij jungle tours / trekkings.

Toiletartikelen, zonnebrand – en bodycreme met een hoge (minimaal 12) factor.

Zonnebril en / of een reserve bril / lenzen.

Hoofddeksel (als bescherming tegen de zon).

Zwemkleding.

Zakmes.

De meeste toiletartikelen kunnen bij drogisten in Costa Rica gekocht worden, over geïmporteerde goederen wordt veel belasting geheven. Voorgeschreven medicijnen moet je meenemen.

Banken

Banken zijn gewoonlijk geopend van 9.00 tot 16:00 en gaan tijdens lunchtijden niet dicht.

Taal

De officiële taal in Costa Rica is Spaans. Met Engels kun je aardig uit de voeten bij de wat grotere winkels en hotels, maar een groot deel van de ‘Tico’s’ spreekt geen Engels. Het leren van een paar woorden Spaans komt dan ook goed van pas bij een reis.

Kantooruren

Kantoren zijn geopend van 8:00 tot 16:00. Winkeltijden zijn van 08:00 tot 18:00

Belastingen en fooien

Alle hotels moeten volgens de wet 13% BTW en toeristenbelasting heffen over de kamerprijs. In de meeste restaurants wordt 10% service en 13% BTW berekend over het bedrag dat op het menu staat. Een extra fooi is natuurlijk altijd welkom als je tevreden bent over de service. Taxi chauffeurs ontvangen in het algemeen geen fooi.

Tijdsverschil

In Costa Rica is het zeven uur ( wintertijd ) vroeger dan in Nederland en Belgie. In de zomertijd is het verschil acht uur

Electriciteit

110 Volt. De stopcontacten zijn Amerikaans. Wij adviseren een verloopstekker en een adaptor mee te nemen, bijvoorbeeld voor een scheerapparaat en vooral voor een laptop. De electriciteit in Costa Rica wil nog wel eens uitvallen zodat je vooral van een schijnwerper veel plezier kan hebben.

Telefoon

Het mobiele netwerk van Costa Rica

Costa Rica heeft een uitgebreid netwerk van 3G-, 4G- en 4.5G-zendmasten voor mobiele telefoons. Hierdoor kun je op de meeste plaatsen in het land verbinding maken met internet of lokaal bellen.

Natuurlijk, met het ruige terrein van Costa Rica, zijn er nog steeds plaatsen waar de torens niet reiken. Ze kunnen gedeeltelijk worden geblokkeerd door bergen of bomen. Als je echter naar bekende toeristische bestemmingen reist, zul je waarschijnlijk een goede dekking vinden.

Grote snelwegen en de meest populaire secundaire wegen hebben meestal ook een goede dekking.

Belangrijk: de mobiele netwerken in Costa Rica werken niet als je telefoon is vergrendeld door een mobiele telefoonaanbieder in Nederland of Belgie. Dit is het meest voorkomende probleem dat mensen hebben bij het plaatsen van een buitenlandse simkaart. Als je een contract hebt met een mobiele provider, neem dan eerst contact met hen op om te zien of je de telefoon kunt ontgrendelen voor internationale reizen. Zo niet, dan kunnen ze je misschien een tijdelijk internationaal bel-/data-abonnement aanbieden.

Mobiele providers in Costa Rica

Er zijn verschillende mobiele telefoonnetwerken in Costa Rica. De grootste is het staatsbedrijf Kolbi. Deze heeft de meest uitgebreide dekking (zie hier de dekkingskaart) en is ook het meest populair.

Anderen die steeds populairder worden, zijn Claro en Movistar. Deze bedrijven hebben hun dekking uitgebreid, maar zijn nieuwer op de markt.

Tip: Als je voor een langdurig bezoek in Costa Rica bent en op één plek verblijft, vraag dan aan je gastheer/vastgoedbeheerder welk bedrijf de beste dekking heeft in dat gebied. In sommige landelijke gebieden werkt Kolbi bijvoorbeeld niet goed, maar Claro wel. Dit kan de sleutel zijn tot snel, betrouwbaar internet in delen van het land zonder een kabel- of glasvezelverbinding.

Prepaid simkaarten

Prepaid-simkaarten zijn makkelijk te krijgen en iedereen met een paspoort kan er een kopen.

Prepaid-simkaarten worden verkocht voor ongeveer 1.000 colones (ongeveer $ 1,50) plus een bepaald bedrag voor minuten en data. Dit zijn pay-as-you-go-abonnementen, dus zodra je het saldo hebt verbruikt, kun je niet meer bellen of internetten totdat je het met meer geld oplaadt (details hieronder). Je kunt zoveel geld op een simkaart zetten als je wilt. Het is zeer betaalbaar. 5.000 of 10.000 colones (ongeveer $ 8 of $ 16) gaan lang mee.

Een simkaart krijgen in Costa Rica

Je mobiele telefoon instellen met een Costa Rica-simkaart is eenvoudig. Zorg ervoor dat je een telefoon gebruikt die ontgrendeld is of een dubbele simkaart toestaat. We zullen de rest van het proces hieronder behandelen.

Simkaarten kopen op de luchthaven

Voorheen kon je een Kolbi-simkaart kopen op SJO- of LIR-luchthavens. Deze balies zijn inmiddels echter gesloten. Er is een Claro-balie bij de bagageband van SJO Airport, maar deze is niet altijd open.

Als je meteen een simkaart nodig hebt, zijn er enkele opties op slechts 5 tot 10 minuten rijden van elke internationale luchthaven.

Als je aankomt op SJO Airport, kun je naar City Mall in Alajuela gaan (kaart). Het is ongeveer 5 minuten rijden. Kolbi, Claro en Movistar hebben allemaal een winkel in het winkelcentrum.

Als je aankomt op LIR/Guanacaste Airport, kun je naar het centrum van Liberia gaan. Er is een Kolbi-winkel (kaart), Claro (kaart) en Movistar (kaart) midden in de stad. Deze zijn ongeveer 10-15 minuten van de luchthaven, afhankelijk van het verkeer.

Waar anders een simkaart halen?

Naast de locaties in de buurt van de luchthavens, zijn er nog tal van andere plaatsen om een ​​Costa Rica simkaart te krijgen.

ICE-kantoren

ICE (Instituto Costarricense de Electricidad) is het door de overheid gerunde elektriciteits- en telecommunicatiebureau van Costa Rica. Ze hebben kantoren in de meeste grotere steden en ook op sommige landelijke locaties. Hun gebouwen zijn meestal wit, blauw en geel. Mensen gaan hier vaak heen om hun elektriciteits- en telefoonrekeningen te betalen, dus soms zijn de wachttijden lang. De meeste ICE-kantoren hebben personeel dat je helpt bij het opzetten van een nieuwe Kolbi-simkaart. Kolbi is de mobiele providertak van ICE en wordt ook door de overheid beheerd.

Kolbi-winkellocaties

Naast de ICE-kantoren zijn er enkele Kolbi-winkellocaties in Costa Rica. Een doorzoekbare lijst vind je hier. Je hoeft alleen de provincie en het kanton (provincie) te kennen waar je naartoe gaat. De lijst geeft zowel de ICE-kantoren aan die SIM’s aanbieden als Kolbi-winkellocaties. De meeste winkels bevinden zich in de omgeving van San Jose, maar er zijn enkele willekeurige in Costa Rica. Hier zijn een paar Kolbi-winkels die het vermelden waard zijn, die in de buurt van populaire toeristische bestemmingen liggen:

La Fortuna (Arenal), midden in het centrum, tegenover het Rode Kruis (Cruz Roja)

Huacas (op weg naar vele stranden van Guanacaste zoals Tamarindo en Flamingo)

Limon aan de Caribische kust (tegenover het postkantoor, Correos de Costa Rica)

Claro- en Movistar-shops

Net als bij de Kolbi-winkels, vind je ook shops voor Claro en Movistar die ook simkaarten verkopen. Deze zijn eigenlijk meer wijdverbreid, met locaties in veel toeristische bestemmingen. Je vindt de lijst met Claro-winkels hier en de lijst met Movistar-vestigingen hier.

Je Costa Rica-simkaart instellen

Wanneer je je simkaart koopt, helpt de mobiele provider bij het instellen van je telefoon en het testen ervan om te controleren of deze werkt. Zij zullen je het telefoonnummer geven dat overeenkomt met de simkaart, zodat je deze kunt opslaan.

Elke provider is anders, maar ze hebben allemaal bepaalde pakketten met belminuten, data en meestal wat gratis gebruik voor zaken als WhatsApp, Waze en Facebook.

Kolbi heeft bijvoorbeeld een toeristisch pakket met 5 GB internet, 5 GB voor specifieke apps (WhatsApp, Instagram, Facebook en Waze), plus 100 minuten voor nationale gesprekken. De prijs is 12.000 colones plus 4% BTW. Dat is ongeveer $ 20, afhankelijk van de wisselkoers.

Dit, samen met verbinding met wifi in je accommodatie, zou voldoende moeten zijn voor een korte vakantie.

Meer data/minuten aan je simkaart toevoegen

Als je geen data of belminuten meer hebt, kun je eenvoudig meer geld aan je saldo toevoegen.

De meeste supermarkten (ook wel supers of mini-supers genoemd) kunnen minuten toevoegen met hun computer of je een kaart verkopen met een code om minuten toe te voegen.

Met de kaart moet je het gratis nummer bellen en enkele nummers op de achterkant invoeren en de instructies volgen. Mobiele telefoonwinkels (reparatiewinkels, accessoires, enz.) kunnen meestal ook helpen om minuten toe te voegen.

Als je wilt opladen, vraag dan gewoon of ze Kolbi, Claro of Movistar verkopen, waar je ook een simkaart voor hebt. Je kunt de logo’s van elke aanbieder meestal ook zien bij het register of op een bord buiten.

Nadat je met succes hebt opgeladen, ontvang je een sms met je nieuwe saldo.

Kolbi-gebruikers kunnen hun saldo controleren door *888*1*1# te bellen

Verzekeringen

Een reisverzekering inclusief dekking voor reisongevallen, repatriëring en medische kosten is verplicht als je bij ons een reis afsluit. Tenzij je al particulier verzekerd bent met een internationale dekking. In dat geval raden wij je aan om na te gaan of de verzekeringsvoorwaarden voldoende dekking geven voor het soort reis dat je gaat maken. Ook is het verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten. Deze verzekering loopt overigens ook door tijdens je reis en vergoedt onder bepaalde omstandigheden eventueel gemiste reisdagen. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met ELVIA, één van de belangrijkste reisverzekeraars.

Ecotoerisme

Ecotourism is toerisme dat een minimale impact op de natuur en het milieu heeft. Het zorgt voor inkomen dat helpt om de beschermde gebieden te beschermen, en helpt bovendien de lokale bevolking zicht ´te bevrijden´ van inkomen, verworven met activiteiten die de natuur kunnen schaden. Hoe ben je in enkele hele grove lijnen, een goeie Eco-toerist?

1. Laat niets dan voetstappen achter.
2. Blijf op de paden
3. Neem niets mee uit de natuur, geen bloemen, zaden of stenen.
4. Val de wilde dieren niet lastig, vooral niet als zij jongen hebben of als ze eten. Geef geen eten aan apen en bekijk eieren leggende schildpadden alleen met een professionele gids.
5. Wees tactvol en gevoelig met de lokale cultuur en tradities, en wees open om te communiceren met de plaatselijke bevolking, zodat het Eco-toerisme een positieve ervaring voor alle partijen is!

You cannot copy content of this page