Costa Rica belangrijke feiten

Per 12 januari 2009 zijn alle reizigers verplicht een elektronische reistoestemming te verkrijgen voordat zij aan boord kunnen gaan van een vliegtuig naar de Verenigde Staten.

Costa Rica belangrijke feiten

Per 12 januari 2009 zijn alle reizigers verplicht een elektronische reistoestemming te verkrijgen voordat zij aan boord kunnen gaan van een vliegtuig naar de Verenigde Staten.

Costa Rica belangrijke feiten

 

Elektronische reistoestemming V.S.

Per 12 januari 2009 zijn alle reizigers verplicht een elektronische reistoestemming te verkrijgen voordat zij aan boord kunnen gaan van een vliegtuig naar de Verenigde Staten. Hoe het Elektronische Systeem voor Reistoestemming werkt: U kunt naar de website van ESTA gaan https://esta.cbp.dhs.gov/ en aldaar online een aanvraag indienen. Het is aan te bevelen de aanvraag tijdig in te dienen. U dient een aantal eenvoudige en persoonlijke vragen te beantwoorden om vast te stellen of u in aanmerking komt voor reistoestemming. De aanvraag kan op elk tijdstip voor aanvang van de reis ingediend worden. Er wordt echter aangeraden om dit zo vroeg mogelijk te doen. In de meeste gevallen krijgt u binnen een paar seconden antwoord.

Een goedgekeurde reistoestemming via ESTA is:

Verplicht, per 12 januari 2009, voor alle reizigers voordat ze aan boord gaan van een vliegtuig naar de V.S.
Geldig, tenzij herroepen, voor een periode van maximaal twee jaar of tot de verloopdatum vermeld op uw paspoort.
Geldig voor meerdere bezoeken aan de V.S. Mochten er zich wijzigingen voordoen inzake bestemmingsadres of reisroute, nadat de goedkeuring verleend is, kunnen deze op eenvoudige wijze via de ESTA-website aangepast worden
Geen garantie voor toelating tot de V.S. in/op de (lucht)haven waar u het land binnenkomt. Een ESTA goedkeuring geeft uitsluitend het recht om aan boord te gaan van een vliegtuig of schip dat naar de V.S. reist. Voor verdere informatie bezoek “For International Visitors” op www.CBP.gov/travel

Voor aanvullende informatie betreffende VWP en ESTA zie: www.cbp.gov/esta

Covid 19 

Vereisten om naar Costa Rica te kunnen reizen zijn ( Update Oktober 2021 ):

Per vliegtuig arriveer je in Costa Rica op commerciële vluchten die landen op de luchthavens Juan Santamaría (SJO) en Daniel Oduber Quirós (LIR). De regering van Costa Rica vereist geen verplichte PCR tests voor het coronavirus en geeft ook geen bevel tot quarantaine om het land binnen te kunnen komen.

In het kader van de pandemie worden de volgende vereisten vastgesteld:

Belangrijke update 27/10/2021:

De volgende aanpassingen hebben alleen gevolgen voor mensen die vanaf 8 januari 2022 Costa Rica willen bezoeken zonder gevaccineerd te zijn. Voor de rest van de reizigers die volledig zijn ingeënt, geldt de maatregel niet en is het land helemaal open.

Belangrijke update * Vanaf 8 januari 2022 mogen hotels, restaurants, bars, casino’s, winkels, musea, kunst- en dansacademies, sportscholen, resorts en avontuurlijk toerisme alleen personen toelaten die aantoonbaar volledig zijn gevaccineerd (Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca en Janssen). Dit dient te worden geverifieerd door middel van een QR-code of het uitgeprinte vaccinatiebewijs. Deze eis geldt voor alle bezoekers van 12 jaar en ouder.

Voor essentiële diensten zoals supermarkten en apotheken is geen vaccinatiebewijs nodig.

Uitzonderingen op het verplicht tonen van de QR-code van het vaccinatiecertificaat om commerciële instellingen te betreden zijn de volgende:

Kinderen onder de 12 jaar.

Toeristen die een medische aandoening hebben, naar behoren geaccrediteerd, waardoor het onmogelijk is om een ​​vaccin toe te passen dat is goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid van Costa Rica.

Voor NIET gevaccineerden:

Commerciële instellingen kunnen een bezoekers capaciteit van 100% kiezen waarvoor een vaccinatiecertificaat vereist is, of een capaciteit van 50% kiezen zonder dat een volledig schema vereist is.

Vanaf 8 januari 2022 laten commerciële instellingen alleen nog mensen toe met een aantoonbaar volledig vaccinatieschema.

Vul het digitale formulier HEALTH PASS in dat beschikbaar is op https://salud.go.cr

De Health Pass kan alleen worden ingevuld binnen 72 uur voor aankomst in Costa Rica. De pagina moet worden geopend in moderne browsers, met uitzondering van Internet Explorer. Per persoon, ook minderjarigen, moet zonder uitzondering één formulier worden ingevuld.

Reisbeleid

Andere  belangrijke update * Alle toeristen onder de 18 jaar mogen Costa Rica binnenkomen zonder verplichte reisverzekering. Niet-gevaccineerde toeristen van 18 jaar en ouder moeten een reispolis aanschaffen die COVID-19-zorg en quarantaine indien nodig dekt. Niet-gevaccineerde toeristen van 12 jaar en ouder mogen echter vanaf 8 januari 2022 geen commerciële instellingen meer betreden.

De eis om volledig gevaccineerd te zijn om commerciële instellingen te betreden, met uitzondering van de vermelde uitzonderingen, Verhindert niet dat toeristen zonder vaccinatie, met onvolledige vaccinatieschema’s of ingeënt met vaccins die niet zijn toegelaten in Costa Rica, in Costa Rica zullen worden toegelaten om familie, vrienden te bezoeken.

Alle toeristen moeten de Health Pass invullen.

Uitzonderingen op de presentatie van de QR-code van het vaccinatiecertificaat om commerciële instellingen te betreden zijn de volgende:

Kinderen onder de 12 jaar.

Toeristen die een medische aandoening hebben, naar behoren geaccrediteerd, waardoor het onmogelijk is om een ​​vaccin toe te passen dat is goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid van Costa Rica.

Vanaf 1 augustus 2021 mogen alle toeristen die volledig zijn ingeënt tegen COVID-19 en ingeënt met Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca of Johnson & Johnson het land in zonder verplichte reisverzekering.

De laatste dosis van het vaccin moet ten minste 14 dagen voor aankomst in Costa Rica zijn toegediend.

Gevaccineerde toeristen dienen het vaccinatiebewijs bij de Health Pass toe te voegen. Als bewijs worden vaccinatiebewijzen en vaccinatiekaarten geaccepteerd die ten minste de volgende informatie bevatten:

  1. Naam van de persoon die het vaccin heeft gekregen
  2. Datum van elke dosis
  3. Farmaceutische merknaam

Toeristen die niet zijn gevaccineerd, onvolledig zijn ingeënt of zijn gevaccineerd met een serum dat niet is toegelaten door de Costa Ricaanse autoriteiten, moeten een verplichte reisverzekering afsluiten die accommodatie dekt in geval van quarantaine en medische kosten als gevolg van de ziekte van COVID-19, zoals hieronder beschreven. Vanaf 8 januari 2022 laten commerciële instellingen in Costa Rica alleen nog mensen toe met een aantoonbaar volledig vaccinatieschema.

Internationaal beleid

Met betrekking tot de polis kunt u elke internationale verzekeringsmaatschappij kiezen die aan de volgende vereisten voldoet:

  1. Geldig gedurende het gehele verblijf in Costa Rica (dekkingsdata).
  2. $ 50.000 voor medische kosten, inclusief de ziekte van COVID-19.
  3. $ 2.000 voor verblijfskosten in geval van COVID-19-quarantaine.

Vraag uw verzekeringsmaatschappij om een ​​certificaat/brief in het Engels of Spaans waarin het volgende staat:

  1. Naam van de reizende persoon.
  2. Geldigheid van de effectieve polis tijdens het bezoek aan Costa Rica (reisdata).
  3. Garantie van dekking voor medische kosten in geval van COVID 19 in Costa Rica, voor minimaal $ 50.000
  4. Minimale dekking van $ 2.000 voor verblijfskosten voor quarantaine of reisonderbreking voor hetzelfde bedrag.

Dit certificaat moet specificeren dat het beleid COVID-19 dekt en moet worden geüpload naar de HEALTH PASS om te worden beoordeeld en goedgekeurd door de Costa Ricaanse autoriteiten. Verzekeringskaarten worden niet geaccepteerd, het moet een document zijn dat de verificatie van de genoemde dekking mogelijk maakt.

Costa Ricaanse polissen

Je kan ook een van de volgende Costa Ricaanse verzekeringsmaatschappijen kiezen, die producten verkopen die zijn geregistreerd en geautoriseerd door de General Superintendency of Insurance of Costa Rica.

INS: https://www.grupoins.com/seguros-para-viajero/seguro-viajero-ingreso-costa-rica

Sagicor: https://tiendasagicor.com/en/

BlueCross BlueShield: https://www.bluecrossblueshieldcr.com/rod

BELANGRIJK: voor internationale polissen was de minimale dekking vastgesteld op $ 50.000, terwijl voor polissen die door Costa Ricaanse verzekeraars werden verkocht het minimum was vastgesteld op $ 20.000.

Toeristen die op doorreis zijn door Costa Rica moeten een verzekering afsluiten met een dekking van minimaal vijf dagen.

Bij CRS Tours bieden we je een Internationale reisverzekering aan die voldoet aan de eisen die door Costa Rica gesteld worden via Assist Card, een internationaal bedrijf met meer dan 50 jaar ervaring op het gebied van reisverzekeringen.

Klik hier voor de laatste informatie over Covid 19 in Costa Rica.

Vliegvelden

Internationale vluchten komen aan bij Juan Santamaria in San José. Het Daniel Oduber vliegveld in Liberia, 217km noordwesten van San José, is ook een internationaal vliegveld. Er zijn goede verbindingen naar de US, Canadese steden en verschillende Europese en Zuid-Amerikaanse landen. Er is een vertrekbelasting van US $ 29,00 op internationale vluchten.

Luchtverbindingen.

Commerciële internationale vluchten naar Costa Rica landen bij het Juan Santamaria vliegveld, 10 km. van San José vandaan. Naar Costa Rica vliegen een aantal grote luchtvaartmaatschappijen, waaronder: Continental, American, Delta, Iberia en KLM. Met zowel Delta als Continental airlines maakt u een stop in de VS. Per 01 oktober 2004 dient iedere toerist (ook al maakt deze alleen een stop) in het bezit te zijn van een paspoort, dat na 1 januari 1995 is uitgegeven, de zogenaamde “readable (leesbare) passports”. Dit betekent dat ook kinderen en baby’s een eigen paspoort nodig hebben.

Reisdocumenten.

Voor Costa Rica is geen visum nodig. Uw paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn na binnenkomst. Neem identiteitskaarten mee (indien mogelijk andere dan paspoort of rijbewijs), bijv. collegekaart, International Student Identity Card, etc; zij leveren soms een korting op. Neem voor onderweg pasfoto’s mee, i.v.m. eventueel verlies van paspoort. Maak een lijst waarop alle belangrijke gegevens staan: paspoortnummer met datum en plaats van afgifte, nummers van travellercheques, rijbewijs-, polis- en alarmnummer van de verzekering, bloedgroep, contactadressen in Nederland, enzovoort. Maak een kopie van deze lijst en een kopie van het paspoort en bewaar deze kopieën gescheiden van de officiële reisdocumenten. zie voor Covid 19 maatregelen de informatie hierboven.

Douane

Er worden geen heffingen geheven door de douane op persoonlijke bagage, met persoonlijke, professionele en niet-commerciële voorwerpen. De Costa Ricaanse wetgeving verplicht om gecontroleerde bagage te scannen, en verplicht de reizigers om de waarde van hun bezittingen op te geven, inclusief: fruit, groenten, vlees vleesproducten, biologische producten zoals vaccinaties, serums etc. Het hoofd van een gezin mag een gezamelijke verklaring maken voor alle gezinsleden, mits zij een huishouden delen en samen naar Costa Rica reizen.

Geld

In Costa Rica betaalt men met de Colon. Dollars worden overal geaccepteerd. Banken zijn gewoonlijk geopend van 9.00 tot 16:00, maar de openingstijden kunnen variëren. Verwacht geen snelle service, de Costa Ricaanse banken zijn vaak langzaam. De meeste hotels wisselen met hun klanten vaak dollars tegen colones, maar meestal alleen kleine hoeveelheden. De koers fluctueert in relatie tot de dollar. Op het moment van schrijven is de officiële koers bij het wisselen van dollars in colones: $1.00 = C 515.00 (Banco Central) Er bestaan achtereenvolgens briefjes van 1000, 2000, 5000, 10.000. 20,000 en 50,000 colones. Munten lopen van 500, 100, 50, 25, 10 tot en met 5.

Dollar Travellercheques ( American Express ) kunt u bij iedere bank en bijna elke hotelreceptie wisselen en ze zijn bovendien ( in tegenstelling tot de contante dollars) verzekerd tegen diefstal en verlies. Sinds de mogelijkheden om te pinnen of uw creditcard te gebruiken zo uitgebreid zijn heeft het eigenlijk weinig zin om (grote hoeveelheden) travellercheques mee te nemen. Inwisseling bij banken is een tijdrovende onderneming. Ze worden nog wel geaccepteerd in hotels etc. Het is altijd handig een klein bedrag in colones te hebben. Bij veel banken kunt u ook met de pas bij de geldautomaat geld pinnen. De meest gangbare creditcards, zoals VISA, Master Card, American Express en Diners Club worden in de meeste grotere hotels, winkels en restaurants geaccepteerd. De Euro kunt u vooralsnog alleen wisselen bij de grootste staatsbanken in San Jose. Wij raden dan ook aan te reizen met US Dollars, zorg er echter wel voor biljetten mee te nemen kleiner dan US $ 100.00. De veiligste manier om geld en papieren tijdens de reis te bewaren is in een katoenen moneybelt die onder de kleding gedragen wordt. In de meeste hotels zijn kluisjes te huur. Wissel in geen geval geld op straat.

Nederlandse Betaalpassen in Costa Rica

Pinnen is inmiddels in bijna heel Europa ingevoerd. Dit is nog niet het geval in landen buiten de Europa zone. Dus gaan fraudeurs naar landen buiten Europa waar nog veel met de magneetstrip wordt gepind. Daar proberen ze dan geld van uw rekening te halen. Om deze reden hebben enkele banken veranderingen in hun betaalbeleid aangebracht. Ga goed na bij de bank wat hun huidige beleid is met betalingen in het buitenland, met name voor landen die buiten de Europa zone vallen.

ING

ING heeft een pinpas blok voor het buitenland doorgevoerd. Elke pas is automatisch op het Europa Profiel overgezet, wat inhoud dat de pashouder alleen binnen Europa geld kan opnemen. Is uw reis buiten Europa, dan moet u of bij uw bank, per telefoon of op de site, uw betaalprofiel laten omzetten in Wereld Profiel. Vergeet niet de datum aan te geven wanneer het profiel weer moet worden teruggezet. Wij raden u aan om als vervaldatum de datum 1 a 2 dagen na uw terugkomst op te geve

ABN AMRO

Klanten van ABN AMRO hebben een betaalprofiel gekregen. Elke pas is automatisch op het Europa Profiel overgezet, wat inhoud dat de pashouder alleen binnen Europa geld kan opnemen. Is uw reis buiten Europa, dan moet u of bij uw bank, per telefoon of op de site, uw betaalprofiel laten omzetten in Wereld Profiel. Vergeet niet de datum aan te geven wanneer het profiel weer moet worden teruggezet. Wij raden u aan om als vervaldatum de datum 1 a 2 dagen na uw terugkomst op te geven.

Gezondheid

De westerse mens, gewend aan een gematigd klimaat en een perfecte hygiëne, kan lichamelijk nogal gevoelig reageren op omstandigheden die behoorlijk afwijken van “thuis”. Weten wat u zelf kan hebben en het gezonde verstand gebruiken zijn al heel preventief tegen het oplopen van lichamelijke ongemakken. Voor een medisch verantwoord advies over voorzorgsmaatregelen, vaccinaties en medicijnen kunt u contact opnemen met de (plaatselijke) GG&GD, het AMC in Amsterdam, KLM Travel Clinic, de ANWB en/of uw huisarts. Met name de GG&GD is van de laatste ontwikkelingen op de hoogte. Bij de GG&GD kunt u het gratis boekje “Vakantie en hygiëne” krijgen. Wij raden onze reizigers aan alle geadviseerde vaccinaties te nemen. Wees op tijd, sommige vaccinaties hebben een inwerkperiode nodig.

Via www.tropenzorg.nl treft u een schat aan informatie over gezondheidsrisico’s en de te nemen voorzorgsmaatregelen voor en tijdens de reis. Bij de Reisdokter kunt u terecht voor een persoonlijk gezondheidsadvies. Vul de persoonlijke- en reisgegevens in op www.dereisdokter.nl en u krijgt een uitgebreid advies op het scherm. Dit kunt u uitprinten en op het gemak doorlezen. Ook kunt u een afspraak maken voor de eventueel aanbevolen inentingen en malariatabletten.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering treft u algemene informatie per land: www.lcr.nl

Ook kunt u bellen met 0900 – 95 84, circa € 0,45 per minuut. Op deze site treft u ook informatie aan van het Tropencentrum AMC, het Havenziekenhuis Travel Clinic, Leids Universitair Medisch Centrum, Travel Clinic Arnhem en Airport Travel Clinics (Schiphol, Den Haag en Hilversum).
In België zoekt u de informatie op www.itg.be , bij het Instituut Tropische Geneeskunde kunt u ook terecht voor de inentingen. Telefoon: 0900 – 101 10.

Omdat de medische voorschriften regelmatig veranderen, raden we u aan ruim een maand voor vertrek een afspraak te maken met een vaccinerende instelling of de huisarts.

We raden aan om een kleine reisapotheek mee te nemen met daarin:

Insectenwerend-middel.

Anti-jeukmiddel.

Zonnebescherming

Zonnewerend middel (beschermingsfactor vanaf 25)

Beschermende lipstick met UV-filter

UV-werende kleding (vooral voor degene met een gevoelige huid)

Aftersun product

Eerste hulp op reis

EHBO-set (o.a. pleisters).

Geneesmiddelen.

Tekentang.

Middel tegen reisziekte.

Thermometer (onbreekbaar).

Middel tegen diarree (loperamide).

Wonddesinfectiemiddel.

Laxeermiddel (bisacodyl).

Pijnstillers (paracetamol).

Malaria tabletten (indien geadviseerd, op recept, in overleg met arts).

Middel tegen hoogteziekte (acetazolamide, op recept, in overleg met arts).

Antibiotica (op recept, in overleg met arts).

Oog- en/of neusdruppels.

Hygiëne op reis

O.R.S. (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging).

Reisvitamines.

Ontsmettingsdoekjes.

Denk ook aan uw inentingspapieren, bloedgroepgegevens en Europees Medisch paspoort. Via de

Reisdokter wordt deze verstrekt.

Deze lijst dient als geheugensteun en maakt geen aanspraak op volledigheid.

Raadpleeg voor meer informatie de website van Tropenzorg of ga langs bij de arts, apotheek of vaccinerende instelling.

Vergeet niet op de diverse plaatsen in uw vaccinatieboekje uw handtekening te plaatsen en op de voorzijde uw naam te schrijven. Ook is het handig uw bloedgroep te vermelden. Zorg er voor dat uw gebit in orde is voor u vertrekt.

Malaria

Costa Rica is geen malariagebied. We raden u echter aan de instructies van de door u geraadpleegde arts op te volgen. U kunt uzelf goed tegen de muggen beschermen door vooral in de avond licht gekleurde kleren te dragen, lange broek, sokken en lange mouwen en u goed in te smeren met een muggenolie of zalf. Bij het kopen van antimuggenolie of zalf is het aan te raden iets te nemen waar de stof DEET inzit. Het schijnt zo te zijn dat vitamine B muggen afstoot. Dit is in te nemen in de vorm van biergisttabletten.

Het drinkwater

In Costa Rica is zeker in de Centrale Vallei van acceptabele kwaliteit. Buiten deze streek beschikken hotels vaak over filterinstallaties om het drinkwater te zuiveren. Als u echter geen risico wilt nemen is het het beste flessen water te kopen, die vrijwel overal verkrijgbaar zijn. Koop geen geschild fruit bij standjes langs de weg. Desalniettemin kan reizigersdiarree best een keertje de kop op steken. In dat geval is een dagje rijst of biscuit eten, suiker vermijden, mineraalwater drinken met citroen, geen vette gerechten nuttigen en rust houden meestal voldoende om er weer snel van af te komen. Raadpleeg bij twijfel een arts.

Veiligheid

Zoals overal ter wereld dient u ook in Costa Rica voorzichtig te zijn met uw bezittingen en zijn de voorzorgsmaatregelen hier gelijk aan de voorzorgsmaatregelen elders. De reisdocumenten en geld kunt u indien mogelijk het beste afgeven bij de receptie van het hotel, die deze in de kluis opbergt. Dit kan een paar colones kosten, maar het geeft een rustig gevoel. Verder is het natuurlijk zaak dat u op druk bezochte markten, smalle steegjes en op busstations extra op uw bagage past. Ga niet alleen wandelen op afgelegen plaatsen, draag geen dure sieraden, loop niet te koop met geld en camera´s. Laat uw eigendommen nooit onbeheerd in een bus of auto achter. Maak gebruik van het internet voor de reis: Het internet heeft het reizen een stuk makkelijker gemaakt. Twee zaken die u vooraf zou kunnen regelen:

– Vraag op internet een hotmail of yahoo adres aan. Op deze manier kunt u via elk internetcafé contact houden met het thuisfront. Ook kunt u op deze manier in een handomdraai een reisverslag naar iedereen met een e-mail versturen!

– Vul uw reisgegevens, zoals paspoort details, verzekeringsgegevens, travellercheque nummers, uw adressen bestand (gewoon een e-mail), creditcard gegevens in op een lijst en zet die op uw hotmail of yahoo adres. Mocht u ze verliezen, dan heeft u alle gegevens toch bij de hand.

Lokale vertrekbelasting

Iedere intercontinentale bestemming heeft bij vertrek de zogenaamde departure tax. Deze bedraagt op dit moment in Costa Rica 29 dollar per persoon en dient in dollars of colones te worden afgerekend bij het in-checken aan de balie. Dit bedrag kan aan verandering onderhevig zijn.

Wat mee te nemen voor een reis naar Costa Rica?

Onhoud bij het inpakken.. er zijn winkels in Costa Rica!! Het is mogelijk om hier dingen te kopen die u vergeten bent, of om nieuwe te kopen voor als ze slijten of als u ze aan het strand vergeet. Tijdens bijna elke reis bezoeken mensen de bergen, het strand en de frisse Centrale Vallei. U moet voorbereid zijn op temperaturen van 10 tot 35 graden, en alles daar tussenin.

Neem dunne, katoenen kleding mee. Voor ‘s avonds is een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne coltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een trui of een sweater mee en een regenjack. Een paraplu is handig zowel tegen de regen als tegen de felle zon. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en slippers of sandalen is alles wat uw voeten vereisen. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kunt u het beste een dunne geldgordel kopen, die u onder de kleding kunt dragen

Paspoort, kopie van paspoort, liefst 2, ( Niet bij het paspoort bewaren )

Verzekeringsbewijs van de cheques en van je reis ongevallen verzekerings polis

Adressen en telefoonnummers familieleden

Geld, ( in dollars! ) credit-card, pinpas, cheques ( American express )

Medicijnen

Camera met voldoende film

Specifieke batterijen ( lithium of andere batterijen voor je camera of walkman

Reisgids / taalgids

1 of 2 dunne katoenen broeken

T-shirts en luchtige, katoenen kleding

Sandalen of goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel

Een hoofddeksel, een regenjas

Een sweater, iets dikkere kleding voor koele avonden in hoger gelegen gebieden.

Teenslippers (deze zijn handig voor onder de douche of op het strand)

Verrekijker, wekkertje.

Adaptor – stekkerset.

Een (fijnmazig) tweepersoons muskietennet bij jungle tours / trekkings.

Toiletartikelen, zonnebrand – en bodycreme met een hoge (minimaal 12) factor.

Zonnebril en / of een reserve bril / lenzen.

Hoofddeksel (als bescherming tegen de zon).

Zwemkleding.

Zakmes.

De meeste toiletartikelen kunnen bij drogisten in Costa Rica gekocht worden, over geïmporteerde goederen wordt veel belasting geheven. Voorgeschreven medicijnen moet u meenemen.

Aankomst in San Jose. Voor de duidelijkheid, als u het SJO vliegveld uitkomt, en door de laatste deur gaat, moet u naar RECHTS gaan, daar zal u door een van onze medewerkers ontvangen worden.

Banken

Banken zijn gewoonlijk geopend van 9.00 tot 16:00 en gaan tijdens lunchtijden niet dicht.

Taal

De officiële taal in Costa Rica is Spaans. Met Engels kunt u aardig uit de voeten bij de wat grotere winkels en hotels, maar een groot deel van de ‘Tico’s’ spreekt geen Engels. Het leren van een paar woorden Spaans komt dan ook goed van pas bij een reis.

Kantooruren

Kantoren zijn geopend van 8:00 tot 16:00. Winkeltijden zijn van 08:00 tot 18:00

Belastingen en fooien

Alle hotels moeten volgens de wet 13% BTW en toeristenbelasting heffen over de kamerprijs. In de meeste restaurants wordt 10% service en 13% BTW berekend over het bedrag dat op het menu staat. Een extra fooi is natuurlijk altijd welkom als u tevreden bent over de service. Taxi chauffeurs ontvangen in het algemeen geen fooi.

Tijdsverschil

In Costa Rica is het zeven uur ( wintertijd ) vroeger dan in Nederland en Belgie. In de zomertijd is het verschil acht uur

Electriciteit

110 Volt. De stopcontacten zijn Amerikaans. Wij adviseren een verloopstekker en een adaptor mee te nemen, bijvoorbeeld voor een scheerapparaat en vooral voor het opladen van filmbatterijen. De electriciteit in Costa Rica wil nog wel eens uitvallen zodat u vooral van een schijnwerper veel plezier kan hebben.

Telefoon en post

Post voor Nederland kunt u het beste afgeven bij de hotelreceptie of bij het postkantoor. Het postkantoor ligt in San Jose ( Avenida 1 & Calle 1 – 3 ) geopend van Maandag tot Vrijdag van 07.30 tot en met 18.00 uur. Ansichtkaarten en brieven zijn per luchtpost tussen de 6 dagen en 2 weken onderweg. Ga er vanuit dat uw kaarten aankomen, als u al thuis bent – vooral in december. Stuur nooit geld of iets van waarde via normale post vanuit Costa Rica. Federal Express, DHL en andere koeriers zijn in de grote steden aanwezig.

Telefoon

In de grotere steden en plaatsen kunt u bij postkantoren en hotelrecepties per sateliet rechtstreeks telefoneren of faxen met Nederland en Belgie. Hotelrecepties kunnen echter een behoorlijk bedrag extra rekenen voor bemiddelingskosten. Ook kunt u altijd collect call bellen. Dit kunt u aanvragen door nummer 1116 te draaien. Vaak wordt een minimum van 3 minuten gehanteerd als je via een receptie belt, wat via een operator gaat. Voor telefoneren naar Nederland kies je: 0031 – netnummer zonder 0 – abonneenummer. Voor directe gesprekken met Nederland waarbij je vraagt naar een specifieke persoon via een telefonist ( e ) toets je: 09 31 ( huisnummer ). Voor directe gesprekken met Belgie via een telefonist ( e ) toets je: 09 32 ( huisnummer ). Je kunt het beste altijd vooraf bij de receptie informeren wat de kosten zijn. Je kunt ook een telefoon kaart kopen zoals bijvoorbeeld de ´1199´ kaart, die in gewone telefoon cellen gebruikt kan worden. Met een kaart van 2000 colones kun je dan al bellen. De beste opties tegenwoordig zijn natuurlijk het gebruik van Skype of whatsapp via wifi.

Gebruik van uw telefoon in Costa Rica

Allereerst is het type toestel dat u meeneemt naar Costa Rica van belang. In Costa Rica is het GSM netwerk actief. Men gebruikt in Costa Rica de GSM1800 frequentie. Deze frequentie wordt door sommige providers in Nederland ook gebruikt en de kans is groot dat uw toestel hier werkt. Voor de zekerheid kunt u echter in uw handleiding of op de website van de fabrikant controleren of uw toestel een zogenaamd dual- of tripleband toestel is. Deze zullen zeker in Costa Rica werken. Met een tripleband bent u ook nog eens verzekerd van een werkend toestel tijdens uw tussenlanding in de VS.

Het abonnement

Met een toestel alleen bent u er nog niet. U heeft ook een abonnement nodig bij een partij die met de ICE een zogenaamde roaming overeenkomst heeft afgesloten. U kunt dit uiteraard opvragen bij uw provider. Onze ervaring is dat abonnementen van KPN het in heel Costa Rica zonder problemen doen. Als u in Nederland een GPRS of UMTS verbinding hebt dan werkt deze niet in Costa Rica. Het netwerk ondersteund weliswaar beide protocollen maar voor gebruik dient uw toestel bij de ICE geactiveerd te zijn.

Dekking van het GSM netwerk

Costa Rica bestaat voor het grootste gedeelte uit nationale parken. Uiteraard zal in het midden van deze parken uw mobiele telefoon niet werken. De dekking van het GSM netwerk is vaak alleen beperkt tot de ‘bewoonde wereld’. In grote(re) steden als San José, Liberia, Cartago of Limon is het bereik vaak prima net als in de belangrijkste toeristische trekpleisters (al zijn er plekken waarbij het signaal, zeker binnen, niet goed werkt). Buiten de steden en dorpen is het bereik vaak minder en in sommige gevallen is het zelfs geheel afwezig.

E-Mail en Internet

Het versturen en ontvangen van e-mail is gemakkelijk in Costa Rica. U kunt uw e-mail op veel plekken checken, zoals in Internet cafés.

Verzekeringen

Een reisverzekering inclusief dekking voor reisongevallen, repatriëring en medische kosten is verplicht als u bij ons een reis afsluit. Tenzij u al particulier verzekerd bent met een internationale dekking. In dat geval raden wij u aan om na te gaan of de verzekeringsvoorwaarden voldoende dekking geven voor het soort reis dat u gaat maken. Ook is het verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten. Deze verzekering loopt overigens ook door tijdens uw reis en vergoedt onder bepaalde omstandigheden eventueel gemiste reisdagen. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met ELVIA, één van de belangrijkste reisverzekeraars.

Ecotoerisme

Ecotourism is toerisme dat een minimale impact op de natuur en het milieu heeft. Het zorgt voor inkomen dat helpt om de beschermde gebieden te beschermen, en helpt bovendien de lokale bevolking zicht ´te bevrijden´ van inkomen, verworven met activiteiten die de natuur kunnen schaden. Hoe bent u in enkele hele grove lijnen, een goeie Eco-toerist?

1. Laat niets dan voetstappen achter.
2. Blijf op de paden
3. Neem niets mee uit de natuur, geen bloemen, zaden of stenen.
4. Val de wilde dieren niet lastig, vooral niet als zij jongen hebben (of deze aan het maken zijn) of als ze eten.Geef geen eten aan apen en bekijk eierenleggende schildpadden alleen met een professionele gids.
5. Wees tactvol en gevoelig met de lokale cultuur en tradities, en wees open om te communiceren met de plaatselijke bevolking, zodat het Eco-toerisme een positieve ervaring voor alle partijen is!

Menu
You cannot copy content of this page