Caribische Kust

Als je droomt van mooie, tropische stranden, dan krijg je die in dit gebied van Costa Rica op een presenteerblaadje aangereikt!

Caribische Kust

Als je droomt van mooie, tropische stranden, dan krijg je die in dit gebied van Costa Rica op een presenteerblaadje aangereikt!

Caribische Kust

Als je droomt van mooie, tropische stranden, dan krijg je die in dit gebied van Costa Rica op een presenteerblaadje aangereikt. De Caribische kust is bijna 200 km. lang, en strekt zich uit van Panama tot Nicaragua. De stad Limón is met ongeveer 70.000 inwoners de grootste stad van het Caribische gebied en de grootste haven van het land. Je kunt van hieruit heel makkelijk naar het noorden, om het kanaal landschap van Tortuguero te leren kennen, en naar het zuiden om te genieten van prachtige tropische stranden en typisch Caribische dorpjes. Heel lang was de bevolking van Limón geïsoleerd van de politieke, sociale en economische invloed van de Centrale Vallei; zo is het geen wonder, dat ze nu nog steeds hun eigen tradities hebben. Naast Spaans wordt er vooral een soort Engels gesproken, dat ook wel Patois genoemd wordt: in plaats van “Hola” begroet men elkaar hier met “What happen”, wat ongeveer als “w’hoppen” uitgesproken wordt!.

De Caribische kust van Costa Rica is een wereld apart van de rest van het land. Het tempo is langzamer, het eten is pittiger, de tropische hitte is voelbaarder en het ritmische gezang van patois en reggaemuziek vult de lucht. Dit blijft een van de minst ontdekte en onderzochte regio’s van Costa Rica. Het isolement heeft bijgedragen aan het behoud van grote stukken ongerept laaglandregenwoud, die nu gereserveerd zijn als Tortuguero National Park en Barra del Colorado National Wildlife Refuge. Deze twee parken, aan de noordkant van de kust, behoren tot Costa Rica’s meest populaire bestemmingen voor avonturiers en ecotreizigers. Van bijzonder belang zijn de zeeschildpadden die hier nestelen. Verder naar het zuiden ligt Cahuita National Park, een ander populair nationaal park, gelegen net buiten het gelijknamige dorp. Het werd opgericht om 200 hectare koraalrif te behouden, maar de met palmbomen omzoomde witte zandstranden en glooiende paden zijn adembenemend. Als je klaar bent voor een leuke accommodatie, lekker eten en gezellige barretjes, is het dorp Puerto Viejo nergens in Costa Rica te overtreffen.

Limon Costa Rica

De oorspronkelijke bewoners van het gebied waren onder meer mensen van de Bribri- en Cabécar-stammen, en deze groepen behouden hun culturen op inheemse reservaten in het Talamanca-gebergte.  Tegenwoordig geven dreadlocked Rastafarians, reggaemuziek, Creools koken en de Engels-gebaseerde patois van de Afro-Caribische cultuur deze regio een quasi-Jamaicaanse smaak, een opvallend contrast met de Latino Costa Ricaanse cultuur.

De Caribische kust heeft slechts één grote stad, Limón, een belangrijke commerciële haven en een populaire aanloophaven voor cruiseschepen. De stad zelf is echter van weinig belang voor de meeste bezoekers, die snel naar het zuiden gaan naar de spectaculaire stranden van de kust, of naar het noorden naar de jungleganalen van Tortuguero.

Als je wel eens Costa Ricaanse bananen gegeten hebt zoals van de merken Chiquita en Dole, kun je er bijna verzekerd van zijn dat deze uit deze streek komen! Op weg met de auto naar Cahuita en Puerto Viejo reis je langs eindeloos lange bananenplantages. Het hele Caribische gebied komt ook vandaag dus nog zeer authentiek over. Maar het is juist deze oorspronkelijkheid die een magische bekoring heeft -wie op zoek is naar veel natuur en een authentieke Caribische levensstijl, komt aan zijn trekken in de provincie Limón!

Nationaal Park Tortuguero

Tortuguero ( tortuga = schildpad) is een belangrijke plaats voor de groene zeeschildpad (tortuga verde), die hier namelijk haar eieren legt. Vooral in de periode van juli tot en met september is het mogelijk om ‘s nachts op het strand (alleen onder begeleiding van een natuurgids) te zien hoe de grote schildpadden hun eieren leggen, een indrukwekkend schouwspel.

Ook de lederschildpad en de karetschildpad komen naar deze belangrijke broedplaats.
Maar Tortuguero is ook om een andere reden beroemd: Om het unieke kanalen- en lagunelandschap van dit gebied, omringd door dichte oerwouden, en daarom ook wel “de Amazone van Costa Rica” genoemd. Het gebied oefent een magische fascinatie op je uit en geldt voor velen als het natuuravontuur bij uitstek. Auto’s zijn in dit groene labyrint totaal onbekend, de omgeving wordt per bootjes verkend die een blik gunnen op de vaak dicht overgroeide kanalen.

Hier, in het midden van het oerwoud, ontdek je een altijd groene wereld vol leven: kaaimannen, krokodillen, zoetwaterschildpadden, groene basilisken, watervogels, verschillende soorten apen, luiaards en kleine rood-blauwe gifkikkertjes.

Het is altijd zo mooi groen door de vele regen die er in Tortuguero valt (5.000 – 6.000 mm per jaar) , het is dus zeker geen slecht idee waterdichte kleren mee te nemen!

Vanuit de lodges die op de landtong gelegen zijn, zoals bijvoorbeeld Mawamba Lodge, kun je te voet het dorp bereiken. Voor de rest ben je steeds aangewezen op de boot als vervoermiddel. Je kunt het park ook bereiken per vliegtuig, die land op de kleine landingsbaan naast het dorp. Gaje mee met een tour vanuit San Jose, ga dan lekker onderuit zitten, en geniet van de rit. Er zijn meerdere mogelijkheden om dit park te verkennen, bijv. via de vele waterwegen die kris-kras door het park lopen. Een kayak biedt de kans om de veel van de rijke flora en fauna in dit park te bekijken.

Nationaal Park Cahuita: Dit park beschermt een koraalrif en regenwoud en is een van de meer bezochte parken van de Carribische kust. Naast zoeken naar brulapen en luiaards in het vochtige, tropische woud, kun je gaan snorkelen en genieten van koraal en kleurrijke vissen. Cahuita leent zich goed om te wandelen, doordat het park zich voornamelijk langs het strand uitstrekt. De witte stranden, palmbomen, rustige heldere zeeën en een koraalrif maken dit park tot één van de mooiste van het land. Hier kun je rondwandelen en tussenstops maken om uit te rusten op bijna verlaten stranden. Het park beschermd een Koraalrif dat begint bij Cahuita Point.

Het rif omvat meer dan 240 hectaren en het is het enige koraalrif langs de Caribische kust van Costa Rica. Het 7 km lange wandelpad in dit gebied loopt parallel aan de kust en is gemakkelijk te bewandelen. Het beste moment om de dieren waar te nemen is tijdens de vroege ochtenduren. Er zijn een aantal gevaarlijke stromingen in de buurt van het Kelly Creek toegangsstation (controleer de waarschuwingsborden). Verder naar het zuiden is het veilig om te zwemmen.

Puerto Viejo: Puerto Viejo is de topbestemming van de Caribische kust, en terecht. Niet te verwarren met de door land omgeven Puerto Viejo de Sarapiquí in het noorden, wordt dit kleurrijke plaatsje ook wel Puerto Viejo de Limón of Puerto Viejo de Talamanca genoemd. Hotels, restaurants, bars en winkels zijn er in overvloed, en de straten wemelen van fietsen, auto’s, toeristen, expats en de lokale bevolking. Hier kun je je volkomen normaal voelen als je in bikini door de hoofdstraat wandelt. Het stadje is populair bij surfers die komen surfen op de beroemde “Salsa Brava-golf” en de enige iets mildere golven bij Playa Cocles. Niet-surfers kunnen genieten van andere goede stranden, hebben tal van actieve avontuurlijke opties, hikes in het regenwoud en een hele reeks restaurants. Dit gebied ontvangt veel regen, net als de rest van de Caribische kust; Februari tot maart en september tot oktober zijn de beste periodes voor de zon. Net als Cahuita, biedt het gezellige en relaxte plaatsje Puerto Viejo veel faciliteiten voor een comfortabel verblijf. Er zijn ook uitstekende restaurantjes te vinden. Je kunt er ook goed wat gaan drinken in kleine reggae barretjes. Het nabijgelegen Playa Cocles is een prachtig goudkleurig zandstrand. Palmbomen zorgen voor verkoelende schaduw. Je kunt hier ook zwemmen maar pas op voor gevaarlijke stromingen, vooral wanneer je verder de zee in gaat.

Puerto viejo

In tegenstelling tot de Pacifische Oceaan heeft de Atlantische Oceaan vaak een groenachtige kleur, die het strand en het hele gebied haar uitgesproken Caribische uiterlijk geeft. Het strand is gewoonlijk rustig en stil en ideaal om te relaxen en om aan de drukte van alledag te ontsnappen.

Playas Cocles, Chiquita en Manzanillo

Manzanillo

Aan de kustweg ten zuiden van Puerto Viejo liggen enkele van de beste stranden van Costa Rica. Zacht wit zand wordt omringd door de Caribische Zee en wordt begrensd door dik regenwoud. Playa Cocles is een populaire surfspot. Zuidelijk wordt het geïsoleerde Playa Chiquita gekenmerkt door kleine inhammen en kalme poeletjes gevormd door dode koraalriffen die iets boven zeeniveau zijn gestegen door een aardbeving in 1991. Verderop ligt Punta Uva, een lange, gebogen strook strand onderbroken door het gelijknamige punt (of punta), een met regenwoud begroeide heuvel die van een afstand vaag lijkt op een tros druiven. Als je hier komt, zorg er dan voor dat je het korte pad omhoog en rond het punt bewandelt. Vanaf Punta Uva strekt de kust zich uit tot aan het grote en populaire Playa Manzanillo. Onderweg wordt het witte zand omgeven door een levend koraalrif, dat de golven opbreekt en het zwemmen hier over het algemeen kalm en beschermd houdt. Als het kalm is (aug-okt), zijn de wateren hier een van de helderste overal in het land, met goede snorkelmogelijkheden. Het kleine dorpje Manzanillo is letterlijk het einde van de weg. De kustlijn naar het zuiden van Manzanillo, gelegen in het Gandoca-Manzanillo Wildlife Refuge, is bijzonder mooi, met een reeks kleine baaien en kleine stranden, met kleine eilanden en rotsachtige uitsteeksels voor de kust, en ondersteund door dicht regenwoud. Dit park strekt zich helemaal uit tot aan de Panamese grens. Je kunt er prachtige fotos maken en genieten van een heerlijke lunch. Probeer de locale “rice and beans” met ene heerlijke cocos smaak, “patacones” ( gefrituurde bananen tortillas ), verse vis, of locale kreeft met een typische Caribische saus!

You cannot copy content of this page