Duurzaam toerisme

CRS Tours heeft een Certificaat voor Duurzaam Toerisme (CST), dat door de Costa Ricaanse Kamer van Toerisme (ICT) is toegekend.

Duurzaam toerisme

CRS Tours heeft een Certificaat voor Duurzaam Toerisme (CST), dat door de Costa Ricaanse Kamer van Toerisme (ICT) is toegekend.

Duurzaam toerisme

CRS Tours heeft een Certificaat voor Duurzaam Toerisme (CST), dat door de Costa Ricaanse Kamer van Toerisme (ICT) is toegekend. Het Certificaat voor Duurzaam Toerisme is erkend door de Organisatie van Wereld Toerisme, als een van de programma´s in de wereld die de negatiefe effecten van toerisme daadwerkelijk verminderen kunnen. CST is opgezet om bedrijven in de toeristische sector te kunnen beoordelen op de mate waarin het bedrijf duurzaam opereert op gebied van ecologisch, cultureel en sociaal management. Nominatie heeft plaats op een schaal van 5 ¨niveaus¨ die de prestatie in duurzaam toerisme meten. CRS Tours heeft op het moment niveau 4, van maximaal 5 die te behalen is. Meer informatie: www.turismo-sostenible.co.cr

Costa Rica behoudt nog steeds veel van zijn tropische regenwoud. Helaas wordt veel woud bedreigd door illegaal jagen en houtkap. Wij geloven dat het toerisme kan helpen deze aspecten te beinvloeden door mensen in de betreffende gebieden alternatieve werkgelegenheid aan te bieden in het toerisme. Waar mogelijk kiezen wij hotels die zich actief bezighouden met het behouden van de natuur. Alle reizigers die bij CRS Tours boeken reizen in kleine groepen. Reizen in kleine groepen heeft minder impact op de lokale bevolking en zorgt ervoor dat de groep plaatsen kan bezoeken die om logistieke redenen niet mogelijk zijn te bezoeken met een grotere groep. Daarbij proberen we begrip en respect te hebben voor milieu- en cultuurbehoud onder ons management, de werknemers, toeleveranciers en klanten. Enkele voorbeelden: Groepen toeristen planten amandelbomen in Sarapiquí zodat de groene ara zich daar kan nestelen, andere groepen bezoeken een weeshuis in San José dat donaties ontvangt van CRS Tours.

Duurzaam Toerisme: Uw rol

Als reiziger geloven we dat jij net zo’n belangrijke rol speelt als wij. Wij geloven een framewerk te bieden voor duurzaam toerisme, maar de keuzes die jij maakt voor, tijdens en na je vakantie spelen een aanzienlijk grote rol. De volgende punten gaan in op een aantal kwesties waarvan wij hopen dat je er tijdens je reis over na zal willen denken.

Economisch

Ons doel is om zo veel mogelijk terug te geven aan de lokale bevolking die we bezoeken.

Koop handgemaakte producten van de lokale bevolking en steun lokale vaardigheden. Denk niet alleen aan de prijs van een product, maar aan de waarde die het je geeft: afdingen voor souvenirs en diensten is vaak een geaccepteerde en verwachte gewoonte, maar ga er niet te ver op in.

Probeer lokale gerechten en specialiteiten uit. Veel plattelandsgebieden in de wereld worden bedreigd door stedelijke bebouwing. Door lokale gerechten te eten, ondersteunt u zowel de lokale boeren als de lokale economie.

Lokale leefstandaarden zijn vaak erg verschillend van de onze. We moeten ons realiseren dat onze economische kracht erg sterk is en daar moet geen misbruik van gemaakt worden.

Milieu

Koop alsjeblieft nooit producten die de natuur uitbuiten of bijdragen aan de ondergang van diersoorten of gemeenschappen. Koop geen souvenirs gemaakt van bedreigde diersoorten, zoals leer van slangen: door dat te doen, moedig je de handel alleen maar aan.

Denk goed na over wat je echt mee moet nemen. Afval- en afvoersystemen zijn in veel landen te slecht om de toegenomen druk die toerisme met zich meebrengt aan te kunnen.

Een paar simpele maatregelen kunnen een enorm verschil maken in het negatieve effect dat je bezoek heeft op de bestemming. Waar mogelijk, verwijder de verpakking van producten voordat je vertrekt: pak zeep uit en haal flessen uit dozen.

Ruim je rommel op zoals je dat thuis ook doet: flessen, blikjes en sigaretten kunnen dodelijk zijn voor wilde dieren.

Er zijn verschillende soorten milieuvriendelijke badproducten beschikbaar, zoals handzeep en shampoo. Gebruik deze alstublieft in kleine hoeveelheden. Dit zorgt ervoor dat de watertoevoer zo optimaal mogelijk blijft, en de rivieren en de zee vrij blijven van vervuiling. Wees er zeker van dat je andermans drinkwater niet vervuilt met zeep!
Onthoud dat in veel plaatsen schoon water erg zeldzaam is en iets dat niet zou moeten worden verspild, dus gebruik zo weinig mogelijk tijdens het douchen en wassen.

Ook al staan wij erop dat onze gidsen juiste afstand houden van wilde dieren, er is altijd verleiding om dichterbij te komen. Daarom adviseren wij je de gids of bestuurder niet aan te moedigen om dichterbij te komen dan acceptabel is, en een zo sterk mogelijke lens te gebruiken voor je camera als mogelijk. Ook belangrijk is dat je wilde dieren nooit moet voeren of proberen aan te raken. Wij steunen in Costa Rica de organisatie https://stopanimalselfies.org Neem zeker eens een kijkje op deze site!

Sociaal

Wij hopen dat de personen die met ons reizen dat doen omdat ze onder andere ook meer willen leren over de bevolking van het gastland.

Het is vrij makkelijk in een kleine gemeenschap om arrogant of rijk over te komen als buitenlander, dus houd er rekening mee hoe andere personen zich voelen en probeer te voorkomen dat mensen zich beledigd voelen. Leren over de taal en gebruiken van de lokale bevolking, plus rekening houden met de kledingvoorschriften, zorgt ervoor dat de afstand tussen jou en de lokale bevolking vermindert.

Vraag alsjeblieft altijd toestemming voordat je foto´s maakt van andere mensen, heilige evenementen of speciale plekken zoals kerken. Als mensen afwijzend reageren of wegkijken, maak dan alstublieft geen foto´s. Wees voorzichtig geen ergernis te veroorzaken door ondoordachtzaamheid.

Als je niet weet hoe je moet reageren op bedelende mensen, vraag de gids of reisleider dan wat je moet doen en wat je eventueel kan geven. Het is gewoonlijk beter om bijvoorbeeld schoolmaterialen of eten te geven als groep, via de reisleider aan het schoolhoofd of CRS Tours. Wij ondersteunen meerdere projecten waar al deze bijdragen meer dan welkom zijn. Door snoep te geven aan kinderen, zullen ze constant blijven bedelen. Dit kan voor problemen zorgen aangezien er in veel afgelegen streken geen goede tandarts aanwezig is.

Duurzaam toerisme is belangrijk voor de toerist, de lokale bevolking en het millieu. Het is belangrijk dat de lokale bevolking in Costa Rica een eerlijke rol krijgt en speelt in ons werk en dat we op lange termijn investeren in de bestemmingen die we bezoeken.  Het is ook belangrijk dat we bijdragen aan behoud van de natuurlijke omgeving die vaak juist de reden is voor onze bezoeken.

Duurzaam toerisme is doorslaggevend voor het behoud van de pracht die Costa Rica te bieden heeft.

Vergeet niet…
Je vakantiebestemming is iemand anders´ thuis
Laat plaatsen achter zoals je ze graag zou willen ontdekken
En behandel anderen zoals je zelf graag behandeld zou willen worden

Als je besluit een beschermd gebied zoals een nationaal park in Costa Rica te bezoeken, raden wij je aan rekening te houden met het volgende:

1. Probeer voor aanvang van elke tour informatie te krijgen over natuurlijke hulpbronnen en milieubehoudsbeleid.
2. Neem een papieren zak mee om je afval in te gooien gedurende het verblijf in een beschermd gebied.
3. Roken is verboden in nationale parken en biologische reservaten.
4. Ga geen nationale parken en biologische reservaten binnen met eten, vooral niet wanneer de verpakking niet afbreekbaar is.
5. Verstoor geen wilde dieren. Probeer zo weinig mogelijk geluid te maken wanneer je door nationale parken of biologische reservaten loopt en houd voldoende afstand van dieren. Raak geen planten aan en gebruik geen zaklantaarn.
6. Wijk niet af van de beschreven paden.
7. Voer geen dieren in nationale parken of biologische reservaten en laat geen afval achter in een beschermd gebied.
8. Bij bezoeken aan bevolkingsgroepen in de omgeving, nationale parken of biologische reservaten, kun je de bevolking steunen door lokale producten en diensten te kopen. Dit zorgt voor een positieve interactie tussen de bevolking en jij als toerist.
9. Koop geen souvenirs gemaakt van bedreigde hout- of diersoorten.
10. Neem geen planten of dieren mee: dit kan ernstige straffen opleveren (hoge boetes of gevangenisstraf).

Duurzaam toerisme

You cannot copy content of this page