Costa Rica, het paradijs van duurzame energie

Uncategorized

Costa Rica, het paradijs van duurzame energie

Costa Rica is een voorbeeldland geworden in het gebruik van duurzame energie. Met ongeveer 5 miljoen inwoners staat het land over de hele wereld bekend als een waar natuur paradijs, echter maar weinig mensen weten hoezeer het land zich inzet voor het milieu.

De leiders van Costa Rica zijn zich sinds het midden van de vorige eeuw bewust van het belang van wedden op een model voor duurzame ontwikkeling. In Costa Rica is het duidelijk dat hernieuwbare energiebronnen de toekomst zijn, hoewel ze, zoals je hieronder zult zien, in Costa Rica al deel uitmaken van het heden.

De eerste grote prestatie van Costa Rica vond plaats in 2015, waarin het land erin slaagde om gedurende drie opeenvolgende maanden 100% opgewekte elektriciteit te gebruiken met hernieuwbare energie.

In 2018 brak Costa Rica een record door 98% van de totale energie op te wekken met hernieuwbare energiebronnen en 300 dagen lang elektriciteit te gebruiken die door deze duurzame systemen werd opgewekt. In de afgelopen vier jaar heeft Costa Rica 1.197 dagen volledig schone productie verzameld.

Hoe doet Costa Rica dat?

De verbluffende cijfers die we zojuist hebben genoemd, hebben ervoor gezorgd dat Costa Rica een rolmodel is geworden voor veel landen over de hele wereld. Wat is het geheim?

Costa Rica wekt elektriciteit op uit vijf hernieuwbare bronnen: water, zon, wind, biomassa en aardwarmte. De meest relevante is hydraulisch, die goed is voor 78% van de elektriciteit. Costa Rica gebruikt ook wind- en aardwarmte, die 10% van de elektriciteit voor hun rekening nemen.

Costa Rica promoot al deze hernieuwbare energiebronnen sinds het midden van de vorige eeuw om twee zeer gewichtige redenen: om minder afhankelijk te zijn van olieproducerende landen en om de prachtige natuurlijke omgeving te behouden. Natuurlijk is het succes van dit systeem geen toeval geweest.

Totale decarbonisatie tegen 2021

De cijfers liegen er niet om, de hoeveelheid elektriciteit die Costa Rica uit duurzame bronnen produceert is aanzienlijk, maar in Costa Rica weten ze dat het niet genoeg is en dat ze nog een stap moeten zetten: Helemaal stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. De regering heeft dit zeer serieus genomen en heeft voorgesteld om in 2021 100% hernieuwbare energie te gebruiken.

Momenteel is de transportsector in Costa Rica verantwoordelijk voor 54% van de CO2-uitstoot van het land. Om die reden moedigt de Costa Ricaanse regering de aankoop van elektrische auto’s aan door de bijbehorende belastingen af ​​te schaffen.

Op basis van hetzelfde idee zal eveneens een groei in het aantal oplaad stations in het hele land bevorderd worden. Een riskante gok, maar Costa Rica vertrouwt erop dat bedrijven uiteindelijk batterijen ontwikkelen met meer autonomie en tegen lagere prijzen.

Op dezelfde manier zal het openbaar vervoersnetwerk geoptimaliseerd worden. Een van de maatregelen is een elektrische treinen systeem.

Het is waar dat Costa Rica een vrij klein land is, dus de omschakeling naar een duurzaam model is veel gemakkelijker dan in landen met 10 keer meer inwoners. Dat gegeven deert Costa Rica echter niet. De strategieën van Costa Rica zijn er op gericht om een echt model te volgen voor een samenleving die elke dag meer vervuilt.

Andere artikelen:

Wie was de held van Costa Rica, Juan Santamaria?
Costa Rica populaire bestemming op Google

You cannot copy content of this page