Alles over Koffie in Costa Rica

Costa Rica

Koffie is het belangrijkste marktgewas in Costa Rica.

Enkele interesante feiten:

Er zijn meer dan 80.000 kleinschalige boeren in Costa Rica die koffie produceren. Het land produceert ongeveer 56.438 ounce koffie per hectare, de hoogste productie ter wereld.

Het koffieclassificatiesysteem omvat de volgende classificaties; SHG, GHB en MHB.

Koffie is gecertificeerd als vogelvriendelijk. Boerderijen hebben bomen en vogelnesten erin.

Costa Rica was het eerste Midden-Amerikaanse land met een koffie-industrie

Koffie werd in de 18e eeuw in Costa Rica geïntroduceerd. De ideale groeiomstandigheden hielpen bij het kweken en verbeteren van de koffiebonen. Honduras en El Salvador volgden ook. Hoewel Costa Rica niet meer koffie produceert zoals Honduras, Nicaragua en Guatemala, heeft het de beste kwaliteit Arabica.

Costa Rica

Koffieteeltregio’s in Costa Rica

Dit zijn de topregio’s waar koffie wordt geproduceerd in Costa Rica

Guanacaste

West Valley

Turrialba

Orosic

Tarrazu (produceert consequent de beste koffie)

Brunça

Tres Rio

Centrale Vallei

Koffie werd voor het eerst geplant in de Centrale Vallei nabij de stad San Jose. De grote hoogte, vulkanische bodem, veel zon en regen zijn gunstige omstandigheden voor koffie om te groeien. In deze regio genieten boeren van bijna 80% van deze omstandigheden, waardoor koffie de ideale plant is om te groeien.

Tarrazu is de meest productieve regio van Costa Rica. Het produceert 35% van alle koffie die uit dit land wordt geëxporteerd. La Minita en Doka Estate zijn de bekendste koffieplantages in deze regio.

Als je Costa Rica bezoekt, kun je koffietours maken en een geweldige ervaring beleven.

Koffieverwerkingsmethoden gebruikt in Costa Rica

Koffiebonen worden op drie hoofdmethoden verwerkt; gewassen, naturel of honing.

Gewassen: het is de meest gebruikte methode over de hele wereld. Koffiekersen worden in een natte molen gedaan en het fruit wordt krachtig verwijderd door water en machines. Koffie die met deze methode wordt geproduceerd, smaakt schoon en mild. Smaken kunnen honing, melk of chocolade met een fruitkarakter bevatten.

Natuurlijk verwerkt: de methode wordt populair omdat het betaalbaar is in vergelijking met het gewassen proces. Koffie zal een stroperige body hebben met tonen van bessen, citrus en druiven.

Honingverwerking: bij dit proces wordt slechts een klein deel van het fruit verwijderd. De binnenste laag – het slijm of honing wordt op de boon gedroogd. Met honing verwerkte koffie is erg zoet en heeft minder zuurgraad in vergelijking met koffie die met de andere methoden is verwerkt. Honing en melasse tonen met wat fruit worden geproefd, afhankelijk van de mate van honing die wordt gebruikt.

Boeren laten het fruit zo lang mogelijk liggen, waardoor de koffieboon meer karakter uit de frit kan halen voordat het wordt verwerkt.

Robusta-koffie is illegaal!

Boeren in Costa Rica verbouwen alleen Arabica-koffie. Sinds 1989 is het verbouwen van Robusta-koffie verboden, waardoor boeren alleen nog de Arabica-optie hebben. Arabica is gevoelig voor weersveranderingen, plagen, terwijl Robusta erg kwetsbaar is.

De huidige staat van de Costa Ricaanse koffie-industrie

Costa Rica exporteert 90% (12-15 miljoen zakken) van zijn koffie per jaar. Dit vertegenwoordigt minder dan 1% van de wereldwijde vraag naar koffie.

10% van de Costa Ricaanse bevolking is afhankelijk van de koffie-industrie.

90% van de koffieboeren bezit minder dan 12 hectare.

De hoge productie wordt mogelijk gemaakt door de beschikbaarheid van goedkope arbeidskrachten.

San Jose, Alajuela, Heredia, Cartago en Puntarenas zijn de hoogste koffieteeltzones.

De Costa Ricaanse koffie-industrie is meer ontwikkeld vanwege ‘Icafe’ (Instituto del Cafe de Costa Rica). De nationale koffievereniging is opgericht om te helpen bij wetenschappelijk onderzoek en om de koffie-industrie en -teelt te reguleren. De door de organisatie geïnde exportbelasting helpt bij wetenschappelijk onderzoek naar bodem, koffiegenetica en wateranalyse. Enorme investeringen door niet-telers in microfabrieken hebben bijgedragen aan de groei van deze industrie. Micromolens en particuliere investeerders helpen bij het kopen van koffie tegen hogere prijzen, waardoor het welzijn van de boeren verbetert.

Hoe smaakt Costa Ricaanse koffie?

Koffie uit Costa Rica kan heel gevarieerd zijn, maar de koffie van het land staat algemeen bekend om zijn levendige zuurgraad, lichtere body en soepele, zachte, bloemige smaken.

Tarrazu is misschien wel het meest populaire stijgende gebied ter wereld. Bonen in deze regio hebben een bijzonder opgewonden zuurgraad die zelfs doorgewinterde koffieliefhebbers in verwarring kan brengen.

De West Valley is minder bekend, maar het gebied produceert consequent Cup of Excellence-winnaars, altijd stijgende koffie met toffeezoetheid, zachte smaak en bloemige aroma’s.

Centrale Vallei heeft de meest verschillende regen- en droge seizoenen, waardoor boeren andere productiemethoden kunnen toepassen. Natuurlijk gebrande koffie heeft hier meestal een mildere zuurgraad, een zwaardere body en gedurfde aromatische smaken en zoetheid.

Hoe Costa Ricaanse koffie te brouwen?

Costa Ricaanse koffie wordt gewassen, dus is geschikt voor verschillende zetmethoden. Als je een lichte branding hebt, benadrukt een overgietfilter de milde zuurtonen in koffie, waardoor je de schoonste en helderste kop krijgt. Voor een medium, medium-dark en dark branding is het geweldig om de French Press of een automatische druppelaar te gebruiken. Een espresso is geweldig voor een medium branding.

Met behulp van deze methoden wordt een balans in body en smaak en zoetheid in de Costa Ricaanse bonen geproduceerd. Dit zijn de beste methoden;

Koffie in een sok

Espresso

Franse media

Overgieten

Costa Ricaanse “Chorreador”

Hoe de lokale bevolking hun koffie maakt? Traditioneel gebruiken Costa Ricanen een “chorreador” om hun koffiezetapparaat te maken. Een chorreador is in feite een houten standaard en een stoffen “sok” wordt als filter gebruikt. Hoewel de meeste mensen tegenwoordig een gewoon koffiezetapparaat gebruiken vanwege de tijd, maakten ze het vroeger zo. Dankzij het stoffen filter heeft de chorreador een veel rijkere smaak. De sok die ze als filter gebruiken, behoudt meer smaak en smaakt niet plastic.

Light Roast: is schoon, zoet en milde zuurgraad. Smaaktonen variëren van honing, melasse tot druiven en citrus. Om heldere smaken te benadrukken, brouwen door een filterpapier.

Medium Roast: benadrukt de volle body en aangename zoetheid. Uitstekend geschikt voor infuuskoffie.

Dark Roast: deze gewassen bonen geven een mooie, gladde en schone kop dark roast. Een espresso of French Press produceert de geroosterde smaak.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt koffie verbouwd in Costa Rica?

De meeste koffie in Costa Rica wordt verbouwd op koude hooglanden met vulkanische grond. De grootste koffiezones bevinden zich in San Jose, Alajuela, Puntarenas, Heredia en Cartago. Bessen worden met de hand geplukt, gewassen en gedroogd in de zon of machines.

Wat is Tarrazu-koffie?

De koffie komt uit de regio Tarrazu. Het is de hoogste opbrengst of Arabisch in Midden-Amerika.

Hoe maak je Costa Ricaanse koffie?

Traditionele koffie wordt gemaakt door over koffie te schenken (‘Chorreador de cafe’). Heet water en de gemalen koffie worden door een filter in een kopje gefilterd. Zo simpel is het!

Laatste opmerking:

Costa Rica heeft de beste Arabische koffie, die over de hele wereld wordt verkocht. De magische groeiomstandigheden en infrastructuur dragen bij aan een hoge koffieproductie.

Klik hier voor onze rondreizen in Costa Rica!

 

Tags: costa rica, koffie, koffie tour, vakantie costa rica

Andere artikelen:

Beleef de magie van het komende walvisseizoen in Costa Rica
Wie was de held van Costa Rica, Juan Santamaria?

You cannot copy content of this page